CVIJANOVIĆ: Važan značaj digitalne ekonomije

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Sankt Peterburgu da je veoma važno da vlade prepoznaju značaj digitalne ekonomije i digitalizacije uopšte, te da stvaraju pretpostavke i okvir za brzu transformaciju jer će od toga zavisiti i privredni rast svake nacionalne, ali i globalne ekonomije.

Cvijanovićeva je istakla da će ekonomske i socijalne koristi imati samo one zemlje koje na vrijeme shvate važnost transformacija i prelezak na digitalnu ekeonomiju, a svi oni koji nastave da žive u starim navikama i rutinama zaostajaće u pogledu konkurentnosti, privrednog rasta i razvoja.

“Republika Srpska je napravila ambiciozan plan kada je riječ o sferi digitalizacije, a mnogi od važnih projekata su već implementirani, neki su u fazi implementacije, dok su drugi planirani. Uspostavljeni su ili se uspostavaljaju brojni internet servisi koji omogućavaju jednostavniji i efikasniji rad javne uprave, lakše i brže poslovne operacije, on lajn registraciju poslovnih subjekata, lakšu i bolju komunikaciju građana i institucija, kao i pristup građana i privrede određenim uslugama”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je stoga formirano i novo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo kako bi bolje bili povezani univerziteti i poslovna zajednica, te da bi se uveli alati za razvoj digitalne ekonomije i pratili novi trendovi u sferi digitalizacije.

“Mnogo toga smo učinili i planirali u Republici Srpskoj, ali i pored toga što posjedujemo kreativni potencijal, cijela naša regija, zapadni Balkan, daleko zaostaje za zemljama Evropske unije u pogledu inovacija, tehnološkog razvoja i konkurentnosti. Da bismo uhvatili priključak sa razvijenijim zemljama, treba nam dovoljno školovanih stručnjaka u potpuno novim oblastima”, naglasila je Cvijanovićeva.

Govoreći na panelu pod nazivom “Jednake mogućnosti u digitalnom dobu” koji se održava u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, koji je počeo danas, predsjednik Srpske je ukazala na činjenicu da će mnogi od današnjih osnovaca, nakon srednjeg ili univerzitetskog školovanja, raditi na poslovima koji danas ne postoje ili koje tek možemo naslutiti, a mnogi od postojećih poslova biće ugašeni ili jednostavno prevaziđeni.

“Zato je važno da se u kontinuitetu provodi reforma obrazovanja u skladu sa zahtjevima tržišta rada i savremenih trendova, ali i reforma ukupnog poslovnog ambijenta kako bi se usvajali novi pristupi i nove korporativne prakse. To zahtijeva cijeli niz prilagođavanja i reformi, daleko veća sposobnost za adaptaciju, veća mobilnost institucija, univerziteta i poslovne zajednice”, dodala je ona.

Cvijanovićeva je naglasila da pitanje jednakosti ili mogućnosti jednakog pristupa posmatra na dva načina.

“Prvo – da li sve zemlje, s obzirom na razčičit nivo razvoja, imaju iste mogućnosti za ulazak u eru digitalizacije i jednake benefite koji iz toga proističu. Svakako da nemaju, jer nemaju iste polazne tačke i to je jedna dimenizija ovog pitanja”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se plaši da bi upravo te različite polazne tačke mogle prouzrokovati veću nejednakost u budućnosti, te da stoga i jeste toliko važno da vlade prepoznaju značaj digitalne ekonomije i digitalizacije uopšte i da stvaraju pretpostavke i okvir za brzu transformaciju jer će od toga zavisiti i privredni rast svake nacionalne ekonomije, naravno i globalne.

Predsjednik Srpske je navela da je druga dimenzija vezana za rodno učešće, te da se tu postavlja pitanje da li muškarci i žene imaju jednake mogućnosti u eri digitalizacije.

“Ako stvari posmatramo formalno, možemo reći da ne postoje formalne prepreke u obrazovanju za sticanje potrebnih kvalifikacija, niti posebne barijere za dobijanje ili obavljanje poslova ovog tipa. Mogli bismo, dakle, reći da nema diskriminacije. Ipak, brojevi ne govore u prilog jednakosti”, kaže predsjednik Srpske.

Kao jedan od modela da se prevaziđe problem nekonkurentih zanimanja, ali i da se omogući veća uključenost žena u sferu digitalizacije u Republici Srpskoj, rekla je Cvijanovićeva, poslužiće i program prekvalifikacije nezaposlenog nekonkurentnog visoko-obrazovanog kadra kako bi stekli kvalifikacije i vještine za poslove u oblasti informacionih tehnologija koje dobro kotiraju na tržištu rada.

Prema njenim riječima, planirano je i uspostavljanje mreže STEM centara da bi mladi sticali korisna znanja kako bi kasnije lakše upisali tehničke fakultete i dolazili do posla.

“Era digitalizacije zaista nudi ogromne mogućnosti i poboljšanja u svakodnevnom životu građana, uslugama i poslovanju i imaće sve veći značaj za ekonomski rast, ali isto tako postavlja i ozbiljne izazove pred institucije, akademsku i poslovnu zajednicu”, konstatovala je predsjednik Republike Srpske u obraćanju na panelu pod nazivom “Jednake mogućnosti u digitalnom dobu” koji se održava u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Moderator panela bila je Ekatarina Inozemceva, a osim predsjednika Republike Srpske panelisti su bili izvršni direktor Svjetskog programa za hranu UN Dejvid Bizli, izvršni rukovodilac IBM-a u Rusiji Iris DŽeba, potpredsjedavajuća Federalnog savjeta federalne skupštine Rusije Galina Karelova, predsjednik Info voč grupe Natalija Kasperskaja, zamjenik načelnika ekspertskog odjeljenja predsjednika Ruske Federacije Svjetlana Lukaš, prorektor za međunarodne odnose dalekoistočnog Federalnog univerziteta Viktorija Panova, izvršni rukovodilac Nacionalne medija grupe Olga Paskina.

(Srna)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u