CVIJANOVIĆ: Važan značaj digitalne ekonomije

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Sankt Peterburgu da je veoma važno da vlade prepoznaju značaj digitalne ekonomije i digitalizacije uopšte, te da stvaraju pretpostavke i okvir za brzu transformaciju jer će od toga zavisiti i privredni rast svake nacionalne, ali i globalne ekonomije.

Cvijanovićeva je istakla da će ekonomske i socijalne koristi imati samo one zemlje koje na vrijeme shvate važnost transformacija i prelezak na digitalnu ekeonomiju, a svi oni koji nastave da žive u starim navikama i rutinama zaostajaće u pogledu konkurentnosti, privrednog rasta i razvoja.

“Republika Srpska je napravila ambiciozan plan kada je riječ o sferi digitalizacije, a mnogi od važnih projekata su već implementirani, neki su u fazi implementacije, dok su drugi planirani. Uspostavljeni su ili se uspostavaljaju brojni internet servisi koji omogućavaju jednostavniji i efikasniji rad javne uprave, lakše i brže poslovne operacije, on lajn registraciju poslovnih subjekata, lakšu i bolju komunikaciju građana i institucija, kao i pristup građana i privrede određenim uslugama”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je stoga formirano i novo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo kako bi bolje bili povezani univerziteti i poslovna zajednica, te da bi se uveli alati za razvoj digitalne ekonomije i pratili novi trendovi u sferi digitalizacije.

“Mnogo toga smo učinili i planirali u Republici Srpskoj, ali i pored toga što posjedujemo kreativni potencijal, cijela naša regija, zapadni Balkan, daleko zaostaje za zemljama Evropske unije u pogledu inovacija, tehnološkog razvoja i konkurentnosti. Da bismo uhvatili priključak sa razvijenijim zemljama, treba nam dovoljno školovanih stručnjaka u potpuno novim oblastima”, naglasila je Cvijanovićeva.

Govoreći na panelu pod nazivom “Jednake mogućnosti u digitalnom dobu” koji se održava u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, koji je počeo danas, predsjednik Srpske je ukazala na činjenicu da će mnogi od današnjih osnovaca, nakon srednjeg ili univerzitetskog školovanja, raditi na poslovima koji danas ne postoje ili koje tek možemo naslutiti, a mnogi od postojećih poslova biće ugašeni ili jednostavno prevaziđeni.

“Zato je važno da se u kontinuitetu provodi reforma obrazovanja u skladu sa zahtjevima tržišta rada i savremenih trendova, ali i reforma ukupnog poslovnog ambijenta kako bi se usvajali novi pristupi i nove korporativne prakse. To zahtijeva cijeli niz prilagođavanja i reformi, daleko veća sposobnost za adaptaciju, veća mobilnost institucija, univerziteta i poslovne zajednice”, dodala je ona.

Cvijanovićeva je naglasila da pitanje jednakosti ili mogućnosti jednakog pristupa posmatra na dva načina.

“Prvo – da li sve zemlje, s obzirom na razčičit nivo razvoja, imaju iste mogućnosti za ulazak u eru digitalizacije i jednake benefite koji iz toga proističu. Svakako da nemaju, jer nemaju iste polazne tačke i to je jedna dimenizija ovog pitanja”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se plaši da bi upravo te različite polazne tačke mogle prouzrokovati veću nejednakost u budućnosti, te da stoga i jeste toliko važno da vlade prepoznaju značaj digitalne ekonomije i digitalizacije uopšte i da stvaraju pretpostavke i okvir za brzu transformaciju jer će od toga zavisiti i privredni rast svake nacionalne ekonomije, naravno i globalne.

Predsjednik Srpske je navela da je druga dimenzija vezana za rodno učešće, te da se tu postavlja pitanje da li muškarci i žene imaju jednake mogućnosti u eri digitalizacije.

“Ako stvari posmatramo formalno, možemo reći da ne postoje formalne prepreke u obrazovanju za sticanje potrebnih kvalifikacija, niti posebne barijere za dobijanje ili obavljanje poslova ovog tipa. Mogli bismo, dakle, reći da nema diskriminacije. Ipak, brojevi ne govore u prilog jednakosti”, kaže predsjednik Srpske.

Kao jedan od modela da se prevaziđe problem nekonkurentih zanimanja, ali i da se omogući veća uključenost žena u sferu digitalizacije u Republici Srpskoj, rekla je Cvijanovićeva, poslužiće i program prekvalifikacije nezaposlenog nekonkurentnog visoko-obrazovanog kadra kako bi stekli kvalifikacije i vještine za poslove u oblasti informacionih tehnologija koje dobro kotiraju na tržištu rada.

Prema njenim riječima, planirano je i uspostavljanje mreže STEM centara da bi mladi sticali korisna znanja kako bi kasnije lakše upisali tehničke fakultete i dolazili do posla.

“Era digitalizacije zaista nudi ogromne mogućnosti i poboljšanja u svakodnevnom životu građana, uslugama i poslovanju i imaće sve veći značaj za ekonomski rast, ali isto tako postavlja i ozbiljne izazove pred institucije, akademsku i poslovnu zajednicu”, konstatovala je predsjednik Republike Srpske u obraćanju na panelu pod nazivom “Jednake mogućnosti u digitalnom dobu” koji se održava u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Moderator panela bila je Ekatarina Inozemceva, a osim predsjednika Republike Srpske panelisti su bili izvršni direktor Svjetskog programa za hranu UN Dejvid Bizli, izvršni rukovodilac IBM-a u Rusiji Iris DŽeba, potpredsjedavajuća Federalnog savjeta federalne skupštine Rusije Galina Karelova, predsjednik Info voč grupe Natalija Kasperskaja, zamjenik načelnika ekspertskog odjeljenja predsjednika Ruske Federacije Svjetlana Lukaš, prorektor za međunarodne odnose dalekoistočnog Federalnog univerziteta Viktorija Panova, izvršni rukovodilac Nacionalne medija grupe Olga Paskina.

(Srna)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom