Vijesti 25.10.2021.

Cvijanović: Visoki predstavnici su oduvijek bili izvođači radova za političko Sarajevo

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da su za političko Sarajevo visoki predstavnici i njihove kancelarije oduvijek bili samo njihovi izvođači radova i oni koji zadovoljavaju njihove političke apetite.

“Tako su naviknuti od početka, pa nije ni čudo što godinama traže njihovu intervenciju umjesto da zagovaraju domaći dijalog i domaća rješenja. Istini za volju, ne odgovara ni pojedinim strancima takav unutrašnji dijalog, tako da spisak želja koji bošnjački političari godinama ispostavljaju pred OHR ili Ustavni sud BiH i nije uvijek baš njihova pamet. To je već ustaljeni obrazac, bošnjačka politika traži, a OHR i Ustavni sud BiH odrađuju i izvršavaju”, istakla je predsjednik Republike upitana da prokomentariše najavu da će danas grupa građana iz FBiH organizovati proteste ispred zgrade OHR-a.

Ona je podsjetila da je Bakir Izetbegović i sam rekao da je Ustavni sud BiH poluga u rukama Bošnjaka koje se oni neće odreći sve dok postoji entitetsko glasanje.

“Znači, stvar je jasna kao i sa OHR-om. S obzirom na tu spregu, između bošnjačkih partija i OHR-a, nije ni čudo što je SDA prije par dana postavila ultimativne datume tražeći reakciju OHR-a protiv Republike Srpske, a ni što Ustavni sud BiH donosi ovakve odluke o poljoprivrednom zemljištu i šumama. Ali, ova stvar oko najavljenih protesta pred OHR-om, osim što je još jedan novi način pritiska, zanimljiva je kao lokacija na kojoj bi se, poštujući alate koje daje demokratija, u budućnosti mogli iznositi stavovi i neslaganja”, ocijenila je predsjednik Srpske.

(Srna, E.M)