Politika 28.12.2015.

Cvijanović: Vlada uspjela napraviti izbalansiran zakon

ČITANJE: 2 minute
Zeljka-Cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je Vlada uspjela napraviti izbalansiran zakon o radu koji vodi računa i o radnicima i o poslodavcima i koji sadrži slična rješenja kao i zakoni u okruženju, dok je Zakon o radu FBiH najrestriktivniji.

Na pitanje Srne da prokomentariše opravdanost zahtjeva poslodavaca da se u Republici Srpskoj donese identičan zakon o radu kao u FBiH s ciljem ujednačavanja uslova poslovanja, Cvijanovićeva je rekla da je opravdano tražiti ujednačavanje uslova poslovanja dva entiteta, ali da se to ne postiže samo zakonom o radu.

– Ako poslodavci kažu da će biti u nepovoljnijem položaju zato što rješenja u ovom zakonu nisu identična, onda treba da budu korektni i kažu i to da je njihov položaj značajno povoljniji u odnosu na poslodavce u FBiH kad je riječ o cijeni električne energije koja je znatno niža u Srpskoj, ali i zbog rješenja u nekim drugim zakonima- naglasila je premijer Srpske.

Ona je navela da je s druge strane sindikat, koji kaže da ništa ne treba mijenjati, odnosno da ne treba donositi novi zakon i zbog toga su jednostavno odlučili da ne pregovaraju, što je je nerealno, ali i neodgovorno.

– Ako je Vlada bila spremna da razgovara još mjesec dana ili čak i duže da bi se došlo do zadovoljavajućih, ali realnih rješenja, onda je trebalo da i sindikalci pokažu istu spremnost, a ako nisu zadovoljni rezultatima uvijek mogu organizovati proteste, jer za to nikad nije kasno, niti im to pravo bilo ko osporava- konstatovala je Cvijanovićeva u izjavi Srni.

Da Vlada nije pokazala socijalnu osjetljivost, istakla je premijer Srpske, mnoga od prava bi ostala nezaštićena, upravo jer je sindikat odlučio da se izoluje iz ovog procesa.

(Agencije)