Politika 04.09.2019.

CVIJANOVIĆ: Za BiH su istekli mnogi rokovi

ČITANJE: 2 minute

Sutra ističe rok za ispunjenje zadataka iz sporazuma koji su potpisali lideri HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a o formiranju vlasti. Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, poručila je da to dovoljno govori da su za BiH istekli mnogi rokovi.

Istakla je da se neformiranjem vlasti urušava dodatno povjerenje u BiH.

“Pitajte građane Republike Srpske i isto tako će vam reći. Znači, neko manipuliše, neko se igra izbornom voljom građana. Igraju se rezultatima izbora, ali i ustavnom pozicijom Republike Srpske, a na to niko nema pravo”, naglasila je Cvijanovićeva za RTRS.

Naglasila je da je jasna većina na nivou BiH, te dodala da ne postoje druge većine, kako to opozicija u Srpskoj govori.

“Ta većina treba da se formalizije kroz jasno izraženu političku volju i normalan pristup. Ne razumijem ovo ludilo koje je nastupilo. Ne razumijem ni potrebu političara iz FBiH da pričaju gluposti kako Republika Srpske nešto blokira zbog Rusije. A oni su se upetljali u svoje neke igre”, objasnila je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je poručila da su političari iz FBiH političke kukavice, te dodala da oni nisu u stanju da sprovedu izbornu volju glasača.

Naglasila je da oni pokušavaju da se obračunaju sa izbornom voljom Republike Srpske.

“Niti Komšić, niti Džaferović na to nemaju pravo. Pravo jedino ima narod u Republici Srpskoj”, zaključila je Cvijanovićeva za RTRS.

Cvijanovićeva u Krakovu sa počasnim konzulima BiH

Trećeg i posljednjeg dana posjete Poljskoj predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Krakovu sa počasnim konzulima BiH u ovoj zemlji koji dolaze iz tri različita vojvodstva.

Ranije je Cvijanovićeva učestovala na Ekonomskom forumu, jednom od najznačajnijih u ovom dijelu Evrope.

Predsjednica Cvijanović bila je jedan od glavnih govornika na centralnom panelu, koji se bavio pitanjem budućnosti Evropske unije.

Za Zapadni Balkan važno je da zna – u kakvu vrstu Evropske unije idemo, i da li je mogućnost proširenja uopšte otvorena, poručila je Cvijanovićeva na Ekonomskom forumu u Krinjici.

Evropska unija bi, istakla je, bila jača – kada bi joj se pridružile i zemlje Zapadnog Balkana, jer se na taj način u sistem Unije ubrizgava “svježa krv i energija”.

Skrenula je pažnju i na imenovanje novog američkog specijalnog predstavnika za Balkan, što su, kako je rekla, neki evroskeptici okrakterisali kao znak slabosti EU.

Forum je okupio više od 4.500 učesnika iz 60 zemalja, i oko 600 akreditovanih novinara.

(RTRS)