CVIJANOVIĆ: Za dva banjalučka vrtića pola miliona KM, briga o najmlađima trajni prioritet

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je vrtić “Ježeva kućica” u Banjaluci punih sedam decenija bio i ostao drugi dom brojnim generacijama djece iz svih dijelova grada, a danas u njemu svakodnevno boravi 48 mališana.

“Zadovoljstvo mi je što sam večeras sa vama i što zajednički obilježavamo jednu značajnu godišnjicu, kako za najstariji banjalučki vrtić, tako i za istoriju predškolskog obrazovanja u Banjaluci”, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na svečanoj akademiji u Kulturnom centru Banski dvor povodom obilježavanja 70 godina najstarijeg banjalučkog vrtića “Ježeva kućica” i krsne slave Sveti Nikola.

Predsjednik Republike je podsjetila da je ovaj vrtić osnovan davne 1949. godine, a prvi mališani koji su u njemu boravili bila su djeca radnika Fabrike duvana koja se nalazila u neposrednoj blizini vrtića.

“Ponosna sam na to što najstariji gradski vrtić svoj 70. rođendan dočekuje u novom ruhu, sa saniranim krovom, renoviranom fasadom i zamijenjenom stolarijom, tako da će djeca ubuduće imati mnogo bolje uslove za boravak u ovoj predškolskoj ustanovi”, naglasila je Cvijanovićeva.

Imajući u vidu značaj predškolskog obrazovanja za razvoj i vaspitanje djece tog uzrasta, rekla je predsjednik Republike, institucije Srpske su čvrsto opredijeljene da se, zajedničkim nastojanjima republičkih i lokalnih vlasti, svim mališanima u Srpskoj obezbijede adekvatni uslovi za smještaj u predškolskim ustanovama.

“S tim ciljem večeras želim da najavim da će iduće godine, uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kroz projekat ‘Energetska efikasnost u javnim zgradama’, biti renovirana dva najveća banjalučka vrtića. Riječ je o vrtićima ‘Naša djeca’ koji se nalazi u centru grada i ‘Neven’, u naselju Obilićevo, u kojima ukupno boravi više od 500 najmlađih Banjalučana. Za ovu namjenu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 500 hiljada KM”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da već godinama, kabinet predsjednika Republike, samostalno, ili u saradnji sa Vladom Republike Srpske, pomaže izgradnju novih ili sanaciju postojećih vrtića širom Republike, na zadovoljstvo mališana, njihovih roditelja, vaspitača i drugih zaposlenih u predškolskim ustanovama.

“Na području Banjaluke, u okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, trenutno postoje 24 vrtićka objekta, u kojima boravi više od 2.200 mališana. Naša namjera jeste da pobošljamo postojeće kapacitete, ali da istovremeno izgradimo i nove, kako bi u najvećem gradu Srpske u narednih nekoliko godina bilo dovoljno smještaja za svu djecu predškolskog uzrasta, ali i da na isti način tretiramo sve naše opštine i gradove”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je na tom planu do sada urađeno mnogo, a trenutno je u Banjaluci u toku izgradnja još dva vrtića u naselju Starčevica, kao i tronamjenskog objekta na Petrićevcu, koji finansira Vlada Srbije, a u okviru kojeg će biti izgrađen i dječiji vrtić.

“Briga o najmlađima mora da bude trajni prioritet institucija Srpske, republičkih vlasti, kao i lokalnih zajednica. Ne smijemo dozvoliti da velike političke teme i svakodnevni problemi sa kojima se na tom polju suočavamo zasjene najvažniji cilj i osnovnu svrhu našeg političkog djelovanja, a to su naša djeca koja predstavljaju budućnost Republike Srpske”, ocijenila je predsjednik Republike.

Ona je naglasila da je to i smisao Programa demografske obnove Republike Srpske, koji je pokrenut ne samo da bi se podstaklo rađanje i pozitivan prirodni priraštaj, već i da bi istovremeno obezbijedili adekvatne uslove za porodicu, roditeljstvo, te rast i razvoj djece.

“U tom procesu, predškolsko obrazovanje ima veoma značajnu ulogu i zbog toga je od presudne važnosti da u Srpskoj imamo dovoljno uređenih vrtića, kao i stručan kadar koji će se brinuti o najmlađim stanovnicima Republike Srpske. Ovo je prilika da zahvalim svim radnicima koji neumorno rade u našim predškolskim ustanovama i na doprinosu koji daju u procesu socijalizacije, obrazovanja i vaspitanja naših najmlađih generacija”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike čestitala je 70. rođendan vrtiću “Ježeva kućica”, djeci, roditeljima i svim zaposlenima, uz želju da iz njega bude ispraćeno još mnogo generacija.

(Srna)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a