CVIJANOVIĆ: Za dva banjalučka vrtića pola miliona KM, briga o najmlađima trajni prioritet

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je vrtić “Ježeva kućica” u Banjaluci punih sedam decenija bio i ostao drugi dom brojnim generacijama djece iz svih dijelova grada, a danas u njemu svakodnevno boravi 48 mališana.

“Zadovoljstvo mi je što sam večeras sa vama i što zajednički obilježavamo jednu značajnu godišnjicu, kako za najstariji banjalučki vrtić, tako i za istoriju predškolskog obrazovanja u Banjaluci”, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na svečanoj akademiji u Kulturnom centru Banski dvor povodom obilježavanja 70 godina najstarijeg banjalučkog vrtića “Ježeva kućica” i krsne slave Sveti Nikola.

Predsjednik Republike je podsjetila da je ovaj vrtić osnovan davne 1949. godine, a prvi mališani koji su u njemu boravili bila su djeca radnika Fabrike duvana koja se nalazila u neposrednoj blizini vrtića.

“Ponosna sam na to što najstariji gradski vrtić svoj 70. rođendan dočekuje u novom ruhu, sa saniranim krovom, renoviranom fasadom i zamijenjenom stolarijom, tako da će djeca ubuduće imati mnogo bolje uslove za boravak u ovoj predškolskoj ustanovi”, naglasila je Cvijanovićeva.

Imajući u vidu značaj predškolskog obrazovanja za razvoj i vaspitanje djece tog uzrasta, rekla je predsjednik Republike, institucije Srpske su čvrsto opredijeljene da se, zajedničkim nastojanjima republičkih i lokalnih vlasti, svim mališanima u Srpskoj obezbijede adekvatni uslovi za smještaj u predškolskim ustanovama.

“S tim ciljem večeras želim da najavim da će iduće godine, uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kroz projekat ‘Energetska efikasnost u javnim zgradama’, biti renovirana dva najveća banjalučka vrtića. Riječ je o vrtićima ‘Naša djeca’ koji se nalazi u centru grada i ‘Neven’, u naselju Obilićevo, u kojima ukupno boravi više od 500 najmlađih Banjalučana. Za ovu namjenu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 500 hiljada KM”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da već godinama, kabinet predsjednika Republike, samostalno, ili u saradnji sa Vladom Republike Srpske, pomaže izgradnju novih ili sanaciju postojećih vrtića širom Republike, na zadovoljstvo mališana, njihovih roditelja, vaspitača i drugih zaposlenih u predškolskim ustanovama.

“Na području Banjaluke, u okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, trenutno postoje 24 vrtićka objekta, u kojima boravi više od 2.200 mališana. Naša namjera jeste da pobošljamo postojeće kapacitete, ali da istovremeno izgradimo i nove, kako bi u najvećem gradu Srpske u narednih nekoliko godina bilo dovoljno smještaja za svu djecu predškolskog uzrasta, ali i da na isti način tretiramo sve naše opštine i gradove”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je na tom planu do sada urađeno mnogo, a trenutno je u Banjaluci u toku izgradnja još dva vrtića u naselju Starčevica, kao i tronamjenskog objekta na Petrićevcu, koji finansira Vlada Srbije, a u okviru kojeg će biti izgrađen i dječiji vrtić.

“Briga o najmlađima mora da bude trajni prioritet institucija Srpske, republičkih vlasti, kao i lokalnih zajednica. Ne smijemo dozvoliti da velike političke teme i svakodnevni problemi sa kojima se na tom polju suočavamo zasjene najvažniji cilj i osnovnu svrhu našeg političkog djelovanja, a to su naša djeca koja predstavljaju budućnost Republike Srpske”, ocijenila je predsjednik Republike.

Ona je naglasila da je to i smisao Programa demografske obnove Republike Srpske, koji je pokrenut ne samo da bi se podstaklo rađanje i pozitivan prirodni priraštaj, već i da bi istovremeno obezbijedili adekvatne uslove za porodicu, roditeljstvo, te rast i razvoj djece.

“U tom procesu, predškolsko obrazovanje ima veoma značajnu ulogu i zbog toga je od presudne važnosti da u Srpskoj imamo dovoljno uređenih vrtića, kao i stručan kadar koji će se brinuti o najmlađim stanovnicima Republike Srpske. Ovo je prilika da zahvalim svim radnicima koji neumorno rade u našim predškolskim ustanovama i na doprinosu koji daju u procesu socijalizacije, obrazovanja i vaspitanja naših najmlađih generacija”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike čestitala je 70. rođendan vrtiću “Ježeva kućica”, djeci, roditeljima i svim zaposlenima, uz želju da iz njega bude ispraćeno još mnogo generacija.

(Srna)

REKORDAN RAST POTROŠNJE Banjaluka zbraja rezultate novogodišnjih praznika

Organizacija novogodišnjih koncerata koštala je 188.000 KM i za razliku od prethodne sezone primjetni su drugačiji rezultati – rekordan rast potrošnje, te veliki broj turista, koji su se u Banjaluci zadržali i nakon 1. januara.  Najveći dio novca su obezbijedili sponzori, više od 110.000 KM, dok je ostatak isplaćen iz gradske kase. Prema prvim procjenama,

Banjalučki aerodrom očekuje trostruko više putnika do kraja 2022. godine

Rukovodstvo banjalučkog aerodroma očekuje da će do kraja 2020. godine imati više od 300.000 prevezenih putnika i 4.000 avio-operacija godišnje.  – To će omogućiti značajno povećanje vlastitih prihoda i manju ovisnost o sredstvima subvencije – navodi se u Planu poslovanja ovog javnog preduzeća za 2020-2022. Banjalučki aerodrom je, po posljednjim podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo

BANJALUČANIMA PRVA DVA MJESTA: Najveća mjesečna plata prošle godine iznosila 14.582 KM

Jedan Banjalučanin, zaposlen u djelatnosti iznajmljivanja nekretnina, u septembru prošle godine zaradio je 14.582 marke. Prema podacima Poreske uprave RS, riječ je o najvećoj pojedinačnoj isplati mjesečnog primanja po osnovu radnog odnosa u ovom mjesecu. Nije teško izračunati da je ovaj Banjalučanin za samo mjesec dana zaradio 38 prosječnih penzija, te skoro 16 prosječnih plata

Servisne informacije za 21. januar

Servisne informacije za utorak, 21. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje zabilježeno je osam krivičnih djela. Javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, jedna s posljedicama po lica u kojoj su dva lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je

SAOBRAĆAJKA U BANJALUCI Sudar tri vozila u Boriku

U banjalučkom naselju Borik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila.  Nesreća se dogodila na raskrsnici ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta. (ATV)

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,