Politika 27.01.2016.

Cvijanović: Za Vladu Srpske priča o mehanizmu koordinacije odavno završena

ČITANJE: 2 minute
cvijanoviceva
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi priča oko mehanizma koordinacije trebalo da bude završena, s obzirom na to da su vlade Srpske i FBiH, kao i Savjet ministara usvojili prijedlog mehanizma koordinacije koji je ranije definisala radna grupa sastavljena od predstavnika svih nivoa vlasti i da je ostalo isključivo da se izvrši tehničko usklađivanje teksta, s obzirom na činjenicu da je u međuvremenu stupio na snagu SSP.

Cvijanovićeva je rekla da je riječ o prijedlogu koji vjerno odražava ustavne nadležnosti i utvrđuje međusobnu interakciju različitih nivoa vlasti u sprovođenju evropskih obaveza, kao i načine odlučivanja, ali i rješavanja eventualnih sporova po pitanju nadležnosti za sprovođenje tih obaveza.

-Ali, kako to inače biva u BiH, umjesto da se izvrše takve tehničke izmjene, i ovo pitanje je postalo teren za političke igre, jer bošnjačke političke partije nastoje da minimiziraju ulogu kantona, a ne sviđa im se ni činjenica da su entiteti čvrsto i jasno pozicionirani u tom procesu- napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je, što se tiče Vlade Srpske, priča oko mehanizma koordinacije završena te da Vladu, u međuvremenu, niko nije konsultovao sa nivoa BiH oko eventualnih intervencija u tekstu ranije usvojenog prijedloga koordinacije.

-Ako su se odlučili da, umjesto tehničkih izmjena oko formulacija neophodnih zbog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, mijenjaju suštinu ili bilo šta u pogledu nadležnosti, ili ako su slučajno predvidjeli princip nadređenosti Savjeta ministara ili bilo kojeg drugog organa na nivou BiH u odnosu na entitete, ili izmijenili princip odlučivanja konsenzusom, onda takav prijedlog neće imati podršku Vlade Srpske, niti može biti sprovodiv ukoliko svi nivoi vlasti ne budu u njemu učestvovali u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima- poručila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je rekla da Srpska federalnim partnerima prepušta da odluče kako će se dogovoriti oko uloge kantona, naglasivši da je, što se tiče pozicije Srpske, stvar jasna.

-Ne prihvatamo bilo kakvu superiornost nekog drugog nivoa vlasti, jer suština i jeste da se djeluje po principu koordinacije i usaglašavanja stavova, a ne po principu bilo kakve subordinacije ili arbitriranja nekog nivoa vlasti- izjavila je Cvijanovićeva.

Radi se, dakle, o tome, pojasnila je Cvijanovićeva, da se koordinacija ostvaruje preko zajedničkih, mještovitih tijela sastavljenih od predstavnika različitih nivoa vlasti, i da se u okviru njih, ako dođe do zastoja, blokade ili spora, zavisno od potrebe, na političkom ili samo na operativno-tehničkom nivou i razrješavaju stvari, a ne da Savjet ministara “presuđuje” ili da bude neka nadređena instanca.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je zaključila da je “prijedlog mehanizma koordinacije definisan i da mu treba dati šansu da živi”.

(Agencije)