Politika 11.10.2022.

Cvijanović: Zašto se Crnadak plaši javnog prebrojavanja glasova?

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da se potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak očigledno plaši da novo prebrojavanje glasačkih listića bude transparentnoi pred TV kamerama.

Cvijanovićeva je upitala zašto se Crnadak plaši javnog prebrojavanja bilo kojih glasova.

“Mene interesuje da li se vreće sa glasačkim listićima čuvaju pod video-nadzorom, pa da imamo mogućnost da provjerimo da li su već vršljali po njima. Takođe, interesuje nas i to da se bilo koje novo prebrojavanje vrši potpuno transparentno. Najbolje bi bilo da to bude pred TV kamerama, ali Crnadak se toga očito plaši”, navela je Cvijanovićeva na Instagramu.

Ona je istakla da su na biračkim mjestima, osim stranačkih posmatrača, bili i inspektori SIPA, posmatrači OEBS-a, supervizori CIK-a i predstavnici Tužilaštva BiH, predstavnici američke i ostalih ambasada i onda, pored svega toga, Crnadak i družina nastoje da diskredituju hiljade ljudi iz Republike Srpske koji su marljivo radili u biračkim odborima.

“Ovim opozicija sa stranačkim članovima CIK-a vrijeđa i omalovažava i svoje članove, aktiviste, predstavnike koji su uključeni u rad biračkih odbora i u izborni proces”, naglasila je Cvijanovićeva.

Nakon što je Cvijanović danas izjavila da će SNSD zahtijevati da se kod novog prebrojavanja glasova sve snima i uživo prenosi na javnim servisima i svim drugim medijima koji zatraže pristup s ciljem potpune transparentnosti, Crnadak je saopštio da Cvijanovićeva “neće odlučivati o tome kako će se brojati glasovi, nego će se ta aktivnost sprovesti onako kako to zakon predviđa”.

Crnadak je naveo da do sada “Cvijanovićeva nije bila za to da se sve radi javno”.

Šmit i ambasade neka daju boljeg kandidata – Trivićeva sada ne vjeruje ni u ovo brojanje”

Željka Cvijanović zamolila je Kristijana Šmita i ambasade da daju boljeg kandidata, jer Jelena Trivić sad ne vjeruje ni u ponovno brojanje, već samo u uzastopno ponavljanje izbora dok ona ne odustane.

“Kaže li gospođa (član Centralne izborne komisija BiH Vanja) Bjelica Prutina treba li prebrojati i glasove (kandidata SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Mirka) Šarovića, da to u paketu završimo”, napisala je Cvijanovićeva na Instagramu.

Cvijanovićeva je kao kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH osvojila gotovo 100.000 glasova više od Šarovića na proteklim izborima.

(N.M./Srna)