Politika 09.01.2021.

Cvijanović: Zdravstveni radnici uložili nadljudsku snagu da očuvaju javno zdravlje

ČITANJE: 4 minute

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je iza Srpske teška godina borbe sa pandemijom virusa korona u kojoj su zdravstveni sektor i njegovi radnici dali veliki i nemjerljiv doprinos, te uložili nadljudsku snagu da pruže pomoći stanovništvu i očuvaju javno zdravlje.

Cvijanović je rekla da su upravo zbog toga, kada je riječ o dodjeli odlikovanja, u fokusu bile institucije i ustanove zdravstva Srpske koje su zajedno sa svojim radnicima podnijele i podnose ogroman teret u borbi protiv virusa.

– Oni su se borili za naše živote i radili sve što je u njihovoj moći da sačuvaju cjelokupan zdravstveni sistem i zaštite javno zdravlje. Zato priznanja idu u njihove ruke i to je mali doprinos Republike i institucije predsjednika da im se odužimo i pokažemo da cijenimo i poštujemo njihove napore – rekla je Cvijanović.

Cvijanović je napomenula da u tom smislu oni nisu štedjeli ni sebe, ni svoje porodice da bi zaštitili građane i cijelu Republiku.

U obraćanju na svečanosti u Palati Republike, gdje je povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike uručila odlikovanja zaslužnim institucijama, ustanovama i pojedincima, Cvijanovićeva je ukazala da je uvijek važno da se ne izgubi volja u smislu očuvanja Srpske, kao i optimizam potreban kada se Srpska suočava sa velikim problemima.

– Svaki put kada imamo određene izazove i velike probleme uvijek se pokaže naša snaga i sposobnost da se mobilišemo zajedno sa građanima i prevaziđemo sve teškoće. Uprkos raznim političko-ekonomskim pritiscima i problemima, pokazalo se da kada smo zajedno možemo prevazići sve probleme i sigurna sam da će ovo biti godina izazova, ali i naše pobjede – rekla je Cvijanović.

Ona je navela da je vlast opredijeljena da Srpska stalno stasava, nadograđuje se i jača svoje kapacitete, kao i vezu građana i institucija, a snaga te veze vidi se na razne načine, pa i u zdravstvenom sektoru.

– Uvijek kada smo imali problem uspjeli smo da ga prevaziđemo zajedničkom snagom. Zato vjerujem da će Srpska i dalje ostati jaka i stabilna, te sposobna da se bori sa svim problemima, kao i da jača svoje kapacitete i odgovori svim izazovima – rekla je Cvijanović.

Ona je navela da Srpska želi da jača i ima dobre odnose sa svim zemljama u regionu i da političari u BiH ne bi trebalo da se iscrpljuju na temama o kojima nema saglasnosti.

– Treba da budemo usmjereni ka tome gdje se može postići zajednički napredak građana oba entiteta. Građani Srpske vole i vjeruju u svoju Republiku i spremni su da rade za nju. Imaju ogromnu ljubav za Srpsku, jer je ona okvir za naš opstanak kao i jedina garancija za naše kretanje u budućnosti – rekla je Cvijanović.

Ona je zahvalila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za čestitku povodom Dana Republike, kao i na tome što je naglasio vezu između dvije zemlje.

– Godinama smo oslonjeni na snagu Srbije i zagledani u ono što jeste snaga te zemlje. Opredijeljeni smo da u budućem periodu unapređujemo međusobne odnose koji su dobri, sadržajni i prijateljski. U ekonomskom pogledu vidjeli smo podršku Srbije u posljednjim godinama koja je bila drugačija u odnosu na neki prethodni period što pokazuje koliko treba da radimo zajedno na obostranu dobrobit – rekla je Cvijanović.

Ona je rekla da je zahvalna i premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću koji je čestitao Dan Republike, uz želju da dvije zemlje blisko sarađuju u svim oblastima. “I to na dobrobit svih građana Crne Gore i Srpske, odnosno BiH”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da Srpska želi da bude demokratska, kao što jeste, te da bude otvorena za sve koji žele u njoj da žive i poštuju njene zakone, ali i otvorena za sve ljude dobre volje koji žele da svojim pregalaštvom daju doprinos njenom razvoju.

– Želim građanima mirnu i stabilnu Novu godinu, a radnicima u zdravstvu da im ova godina bude lakša od prethodne. Želim zahvaliti svima koji su solidarno doprinijeli očuvanju naše privredne i ekonomsko-finansijske stabilnosti u ovako teškim vremenima. Sigurna sam da će institucije i dalje biti odgovorne i da ćemo zajedno graditi Srpsku, znajući da smo svi mi Republika. Dakle, napredak i budućnost Srpske zavise od svakog našeg čovjeka i pojedinca – rekla je Cvijanović.

Ona je građanima ponovo čestitala Dan Republike, uz želju da Srpska u budućnosti stalno ide naprijed, napreduje i jača.

– Živjeli i živjela Republika Srpska – poručila je Cvijanović.

Prije dodjele odlikovanja minutom ćutanja odata je počast svima koji su dali svoje živote za stvaranje i slobodu Republike, kao i ljudima koji su u pandemiji virusa korona izgubili životnu bitku.

Uručenju odlikovanja prisustvovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

(Srna)