CVIJANOVIĆ: Značajna podrška porodici u Srpskoj

U Banjaluci je održan sastanak na kojem je predstavljena naučno-istraživačka studija “Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera”, koju je na inicijativu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović izradio ekspertski tim kojim je rukovodio demograf Draško Marinković.

Sastanak, na kojem je predstavljena studija i kojem su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, održan je u Palati Republike.

Predsjednica Srpske je nakon sastanka rekla da se ovom studijom prvi put u Republici Srpskoj sistematizuju sve mjere u okviru populacione politike, jer broj novorođenih beba posljednjih godina nije zadovoljavajući.

Poseban problem, dodala je ona, je odlazak stanovništva s ovih prostora.

– To nije pojava koja je izolovana  i koja se dešava samo na prostoru Republike Srpske. To je pojava koja se dešava i u zemljama u našem okruženju – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da institucije Republike Srpske imaju važne mjere i značajna izdvajanja za podršku porodici u cjelini, te da će, uz mjere koje će biti sprovedene, biti analizirane i one koje su ranije sačinjene.

Cvijanovićeva je ocijenila da su demografski razvoj i populaciona politika od izuzetnog značaja za društvo u cjelini, te da je u naučno-istraživačkoj studiji sačinjen pregled stanja u oblasti demografske politike i predložene opšte mjere za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

– Institucije Republike Srpske, zajedno sa stručnim timom i širom javnosti, baviće se pitanjima populacione politike organizovano, a ne na neki izolovani način, jer je to pitanje od opšteg društvenog karaktera za čije rješavanje je potreban jedinstveni front svih institucije u saradnji sa ljudima kojima je to struka, koji znaju prepoznati određena kretnja i šta treba raditi u budućem periodu – pojasnila je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je rekla da predstoji preduzimanje čitavog niza mjera koje se odnose na podršku majci, djetetu, porodici u cjelini, počevši od mjera koje se već primjenjuju poput prve pomoći za novorođenče, preko jednokratne pomoći za treće i četvrto dijete, dodjele besplatnih udžbenika za učesnike prvog i drugog razreda, besplatni udžbenici za odlikaše iz višečlane porodice od trećeg do devetog razreda, kao i stambeni krediti za mlade bračne prave, dječiji dodatak, podrška nezaposlenim i zaposlenim porodiljima.

Ona je rekla da je jedna od mjera svakao i podizanje životnog standarda, kao i sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema, koja je već počela.

Premijer Republike Srpske je rekao da Vlada veliku pažnju posvećuje pronatalitetnoj politici, te da studija, koja je danas predstavljena, predstavlja zbir mjera posvećenih rješevanju problema nataliteta.

– U proteklih osam godina smo zaustavili pad nataliteta u Srpskoj – rekao je Višković i dodao da je, prema posljednjim podacima, u ovoj godini rođeno 220 beba više nego u prethodnoj.

– To je sigurno rezultat mjera koje je uvela prethodna Vlada i koje sprovodi ova Vlada. Mi u narednom periodu moramo da osnujemo jedno tijelo koje će objediniti ove mjere i podatke rezultata tih mjera. Moramo izvršiti analizu da bismo vidjeli efekte koje te mjere donose – rekao je Višković.

On je dodao da se moraju odrediti ciljne grupe i odrediti da li je prioritet prvo, dugo ili treće dijete i ka tome usmjeravati mjere i sredstva.

Višković je naglasio da će dio prihoda od igara na sreću biti preusmjeren za mjere populacione politike.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da mjere koje se odnose na demografski razvoj i populacionu politiku u Republici Srpskoj moraju biti dio zakonskih rješenja kako bi bile striktno provedene.

On je rekao da je cilj studije da se na sveobuhvatan način pristupi problemu nataliteta i da se sistematizuju sve mjere pronatalitetne politike.

Dodao je da je u narednom periodu u planu da, u saradnji sa lokalnim zajednicama, bude besplatno predškolsko obrazovanje.

Dodik je naveo da će Republika Srpska nastaviti da, zajedno sa Srbijom, radi na ovom pitanju.

– Moramo da damo opštu društvenu i političku podršku ovom pitanju. Јedna od tema sjednice Glavnog odbora SNSD-a biće i ovo pitanje – istakao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Rukovodilac ekspertskog tima Draško Marinković izjavio je da je u 2018. u odnosu na 2017. u Srpskoj rođeno 230 djece više, te naglasio da je to plod onog što je ranije ulagano i posljedica onog što se sprovodi kada je riječ o mjerama populacione politike posljednjih 10 godina.

On je zahvalio predsjednici Srpske Željki Cvijanović što je pokrenula projekat demografske obnove.

Prema njegovim riječima, suština prijedloga svodila se na to da se analizira nedovoljno rađanje i da aktivnosti budu usmjerene na zaustavljanje nepovoljnih demografskih komponenti i da se unaprijede uslovi za veći broj rođenih.

– Međutim, analizirajući kompletnu dokumentaciju, dostupne izvore podataka, dali smo konkretan prijedlog u pogledu migracija stanovništva i u pogledu trećeg problema, koji je izražen, osim migracija i nedovoljnog rađanja, a to je starenje stanovništva – naveo je Marinković.

Marinković je zahvalio članovima Ekspertskog tima i stručnjacima iz Srbije, kolegama iz Srpske, te kolegama iz Analitičke jedinice Centra za demografska istraživanja koji je bio nosilac ovog projekta i koji je obavio nekoliko anketnih istraživanja.

– Prije svega, anketirane su porodilje na uzorku od 600 porodilja u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci i Savjetovalištu za majku i dijete u Banjaluci i više od 1.000 žena do 50 godina starosti – pojasnio je on.

On smatra da treba izraziti optimizam, da se popravi populaciona klima, čemu mogu doprinijeti i mediji.

– Žene koje smo anketirali, njih 2.000, imaju koeficijent reprodukcije 1,6, a taj koeficijent je u Srpskoj 1,3. Sve ove žene imaju želju da rode dvoje, odnosno troje djece, odnosno 2,8 djece u prosjeku, što je evidentan prostor za mjere populacione politike – naveo je Marinković.

Odgovarajući na pitanje da li je vidljiv efekat mjere populacione politike koju je uvela Vlada Srpske, a odnosi se na dodatak nezaposlenim porodiljama od 405 KM, on je rekao da jeste i da je već dala rezultat, naglasivši da je podsticajna i stimulativna i može se dograđivati.

Kako saznajemo, predsjednica Srpske jutros je održala i sastanak sa Viškovićem.

Studija “Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera” predstavlja pregled stanja u oblasti demografske politike u Republici Srpskoj, kao i prijedlog opštih mjera za unapređenje stanja u ovoj oblasti, koje bi trebalo da budu predmet realizacije nadležnih institucija Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike Srpske.

Članovi ekspertskog tima su najistaknutiji stručnjaci iz oblasti demografije, reproduktivnog zdravlja i socijalne zaštite – Branislav Đurđev, Mirjana Rašević, Mirjana Bobić, Milimir Mučibabić i sociolog Јovanka Vuković.

(RTRS)

SIMIĆ: Humanizam pobjeđuje manipulacije

Ugledni poslovni čovjek i humanista Slaven Ristić, bez obzira na sve neistine pojedinih manipulatora neće se odreći svoje dobrote da pomaže one kojima je pomoć potrebna kao i svih proteklih godina do sada, naveo je Pero Simić. U kolumni za portal “Iskra” Simić je upitao “dokle smo kao narod dogurali ako su među nama najglasniji

KONDIĆ NA OTVARANJU MOTO SEZONE: Banjaluka je prijatelj bajkera

Pored svih obaveza koje ima, Saša Kondić, direktor i vlasnik kompanije “Hidorenergo”, predsjednik Rukometnog kluba “Borac” i šef povjereništva SPS-a za Banjaluku, izdvojio je vrijeme da se pojavi na otvaranju moto sezone. U razgovoru za banjaluka.net, objasnio je svoje relacije sa ovim sportom. I sami ste neko ko je zaljubljenik u dvotočkaše, pa nam recite

HAOS U SAD: Da li je Trampova vlast ugrožena zbog smrti Džordža Flojda?

Brat ubijenog Afroamerikanca Džordža Flojda, čija je smrt podigla demostrante na noge u gradovima Amerike, rekao je da policajci koji su prilikom hapšenja ubili njegovog brata treba budu osuđeni za teško ubistvo. – Nije ih bilo briga šta će mu učiniti. On za njih nije bio osoba, već ološ, jedno ništa – kazao je on

UDARIO GA PROLAZNIK: Sergej Trifunović napadnut u centru grada (VIDEO)

Lider Pokreta Slobodnih građana Sergej Trifunović napadnut je danas ispred Ruskog cara u Knez Mihailovoj tokom skupljanja potpisa za predstojeće izbore. Kako je za Blic rečeno u PSG, Trifunoviću je prišao prolaznik i nakon kratke verbalne rasprave udario ga je pesnicom u glavi. “Vikao je da je izdajnik. Da mu Vučić skuplja potpise. Nakon kraće

RADOJIČIĆ: Realni planovi za pobjedu na lokalnim izborima

Sa sjednice vrha SNSD-a na društvenim mrežama oglasio se Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. On je istakao da je riječ o sastanku u Laktašima sa rukovodstvima SNSD-a u opštinama Laktaši, Srbac, Gradiška i Prnjavor. – U svim ovim opštinama SNSD ima načelnike i lokalnu vlast i realne planove da pobijedi na sljedećim lokalnim izborima – poručio

NOVALIĆ NA SLOBODI: Sud odbio zahtjev Tužilaštva BiH za jednomjesečni pritvor

Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora premijeru FBiH Fadilu Novaliću. Još uvijek nije poznato šta je Sud odlučio kad su u pitanju Fahrudin Solak i Fikret Hodžić. Premijer je u srijedu navečer zajedno sa suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom i vlasnikom kompanije Srebrena malina Fikretom Hodžićem priveden

PETKOVIĆ: Na posebnoj sjednici NSRS pokazati srpsku sabornost i osuditi genocid u NDH

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković poručio je da se sutra na posebnoj sjednici Narodne skupštine o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta mora pokazati sabornost srpskog naroda i oštro osuditi genocid NDH i sve što je činjeno nad srpskim narodom. “Važno je da sutra pošaljemo poruku da Narodna skupština najoštrije osuđuje zločine koji