Politika 12.12.2022.

Cvijanovićeva s premijerom i predsjednicom Grčke o jačanju saradnje

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis danas su na sastanku u Atini istakli potrebu jačanja ekonomske saradnje, uz akcenat na oblast energetike.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o procesu evropskih integracija, s posebnim osvrtom na predstojeće zasjedanje Evropskog savjeta na kojem će biti razmatrano dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva izrazila je očekivanje da će BiH za nekoliko dana postati kandidat za članstvo u EU, zahvalivši Grčkoj za kontinuiranu podršku evropskoj perspektivi svih zemlja zapadnog Balkana.

Cvijanovićeva je upoznala sagovornika o aktuelnim političkim prilikama u BiH, izrazivši nadu da će proces implementacije izbornih rezultata biti brzo i efikasno okončan na svim nivoima vlasti.

Na sastanku je konstatovano da BiH i Grčka nemaju otvorenih pitanja, te da dobri bilateralni odnosi treba da budu temelj daljeg unapređenja svih drugih vidova saradnje.

Cvijanovićeva je razgovarala i s predsjednikom Grčke Katerinom Sakelaropulu o jačanju regionalne saradnje, kao i odnosa BiH i Grčke.

Tokom sastanka je bilo riječi i o procesu evropskih integracija BiH, kao i dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, za koji je i Grčka pružila veliku podršku, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Cvijanovićeva je pozvala predsjednika Grčke u zvaničnu posjetu BiH, izrazivši nadu da će prijateljski odnosi dvije strane u narednom periodu biti dodatno produbljeni.

(Srna)