Vijesti 25.05.2021.

Cvijanovićeva ispratila delegaciju Crne Gore sa banjalučkog aerodroma

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ispratila je danas sa Aerodroma Banjaluka delegaciju Crne Gore, predvođenu predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem.

Cvijanovićeva je nakon razgovora sa Krivokapićem u Banjaluci, izjavila da postoji veliki prostor za povećanje spoljno-trgovinske razmjene između Republike Srpske i Crne Gore, te da su institucije opredijeljene da rade na tom pitanju.

Nakon sastanka, koji je jutros održan u Palati Republike, Cvijanovićeva je naglasila da postoji čitav niz značajnih infrastrukturnih projekata na kojima Srpska i Crna Gora mogu sarađivati, te kao posebno značajan istakla izgradnju magistralog puta Foča-Hum.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je nakon sastanka da današnji dan i posjeta Republici Srpskoj predstavlja zaokret jer je prethodna crnogorska vlast zaboravljala određene regione koji nose prefiks koji nije na najbolji način prihvatala.

“Mi želimo da to promijenimo. Nije bitno kako se ko osjeća, šta je po nacionalnosti jer je došlo vrijeme da ekonomija dominira na ovim prostorima”, rekao je Krivokapić novinarima poslije sastanka sa Cvijanovićevom.

Sa premijerom Crne Gore danas je razgovarao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je nakon sastanka istakao da je neophodno što prije obezbijediti finansijska sredstva za izgradnju puta Brod na Drini-Foča prema Šćepan Polju.

Višković je napomenuo da je Crna Gora više nego zainteresovana za gradnju putnih pravaca koji povezuju Crnu Goru sa Republikom Srpskom i BiH.

On je naglasio da je nezaobilazna tema sastanka bilo pitanje energetike.

Nakon odvojenih susreta sa zvaničnicima Republike Srpske, predsjednik Republike Srpske i predsjednici vlada Srpske i Crne Gore položili su crvene ruže na Spomen-obilježje “Život” i odali poštu banjalučkim bebama koje su umrle zbog nedostatka kiseonika 1992. godine.

Cvijanovićeva, Višković i Krivokapić posjetili su i Sabornu crkvu Hrista Spasitelja, gdje su razgovarali sa sveštenstvom ovog hrama, nakon čega su prošetali ulicama Banjaluke.

Krivokapić je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci održao i predavanje o temi “Etika – politika”.

(Srna, E.M)