Politika 16.07.2020.

CVIJANOVIĆEVA SA DELEGACIJOM UDRUŽENJA “POVRATNICI”: Migrantska kriza dodatno otežava položaj povratnika u FBiH

ČITANJE: 1 minuta

O položaju srpskog naroda u Federaciji BiH, sa posebnim akcentom na izazove sa kojima se suočava povratnička populacija u ovom kantonu ragovarano je danas na sastanku predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović se delegacijom Udruženja “Povratnici” Unsko – sanskog kantona.

Tokom razgovora, predsjednica Republike Srpske izrazila je zabrinutost činjenicom da povratnička populacija u Unsko – sanskom kantonu trpi veliki pritisak migrantske krize u BiH, te naglasila da to dodatno otežava položaj povratnika na tom području.

Ovom prilikom, predsjednica Srpske je izrazila podršku aktivnostima Udruženja “Povratnici”, te istakla da je obaveza institucija Republike Srpske da, poštujući Dejtonski sporazum, vode računa o pripadnicima srpskog naroda koji žive u Federaciji BiH, prenosi RTRS.

Predsjednica Cvijanović podržala je inicijativu da se povratnicima u Unsko – sanskom kantonu omogući liječenje u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, te da se iz budžeta Srpske izdvoje sredstva za stipendiranje studenata iz povratničkih porodica koji žive na teritoriji Federacije BiH.

(N.S/ Banjaluka.net)