Politika 28.09.2020.

CVIJANOVIĆEVA U SALCBURGU: Podrška EU važna, izazov pandemije nije prošao

ČITANJE: 3 minute

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na Evropskom samitu u Salcburgu da se nakon šestomjesečne krize izazvane pandemijom virusa korona ne može reći da je izazov prošao, te da je za zemlje Zapadnog Balkana važno da im EU bude podrška.

Cvijanović je istakla da je prvi prioritet spasavanje života, nakon čega se mora vidjeti kako će ponovo biti organizovan život i ukinute sve stroge mjere, prenosi RTRS.

– Sljedeći korak bi bio saradnja za jačanje privrede i socijalnih odnosa. Postoje neke stvari o kojima se malo govori, a to su velike razlike u sposobnosti i potencijalu naših zemalja da izađu na kraj sa nastalim problemima – poručila je Cvijanović.

Ona je rekla da je pandemija virusa korona pokazala da je potrebno definisati prioritete, od kojih je jedan zdravstvo, te da je potrebno zajednički štititi stanovništvo.

Cvijanović je navela da Republika Srpska i BiH žele biti dio EU i dijeliti zajedničke vrijednosti.

– Imamo osjećaj da bi nam bilo bolje kada bismo bili u EU, ali kada je riječ o velikim krizama kakva je ova, onda ima različitih pristupa i onda se ne razumijemo tako dobro”, poručila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je navela da je sada bitno izvući društvo iz ove krize, te da EU dobro funkcioniše uprkos teškoj situaciji i nesporazumima.

– Shvatam situaciju u ovakvoj krizi, naravno da zemlje članice moraju reagovati na to, njihova pojedinačna odgovornost je bila zaštita njihovih građana. Ali kada je riječ o solidarosti, ona nije postojala na početku. Nakon nekog vremena stvari su se poboljšale što je bilo dobro za naše odnose sa EU – rekla je Cvijanović.

Dodala je da se sada raspravlja o Evropi budućnosti, te da je optimista.

Cvijanović je ukazala da dolazi iz decentralizovane države, te da nije za centralizaciju.

– Tokom krize imali smo decentralizovanu situaciju u BiH, ali to nije bila prepreka. Sarađivali smo međuetnički uprkos svim poteškoćama, različitim stavovima i mišljenjima o donesenim mjerama – navela je Cvijanović.

Rekla je da je Republika Srpska dobila veliku pomoć, posebno izdvojivši Austriju i Mađarsku.

Predsjednica Republike Srpske učestvovala je na panelu pod nazivom “Evropa, korona i demokratija – opasnosti i šanse”.

Na Evropskom samitu u Salcburgu će se, između ostalog, raspravljati i o uticaju kovida 19 na globalno tržište, ali i medicinskim istraživanjima i pandemiji, a u toj diskusiji učestvovaće ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Tokom samita, koji organizuje Institut regija Evrope, o posljedicama pandemije virusa korona govoriće istaknuti predstavnici politike, privrede i nauke iz Austrije i drugih evropskih zemalja.

Tema ovogodišnje konferencije je “Evropa, solidarnost i mir”, a počasni pokrovitelji su predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen i kancelar Sebastijan Kurc.

Samit u Salcburgu možete pratiti na internet stranici IRE, na linku https://www.salzburg-europe-summit.eu/en-gb/livestream.

Putem istog kanala biće moguće pratiti i diskusiju “Medicinska istraživanja i pandemija”, na kojoj, u utorak, učestvuje ministar Šeranić.

(SB/banjaluka.net)