Politika 26.02.2019.

CVIJANOVIĆEVA U SOKOCU I ROGATICI: Nije tačno da postoje privilegovane sredine u RS

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica uručili su danas dosadašnjim korisnicima alternativnog smještaja ključeve 17 stanova u novoizgrađenom objektu na Sokocu.

Zahvaljujući Cvijanovićevoj, Bjelica je rekao da je u novoizgrađenoj zgradi u naselju Sokolačke njive ključeve dobilo 12 porodica iz prihvatnog/alternativnog smještaja Majdani i pet porodica koje su do sada živjele u neuslovnim prostorijama u privremenim objektima u Nemanjinoj ulici.

On je dodao da među stanarima novoizgrađenog objekta ima i porodica poginulih boraca.

– Projekat je vrijedan oko 700.000 KM, od čega je 90 odsto sredstava obezbijedila Vlada Srpske putem Ministarstva za izbjegla i raseljena lica koje je tada funkcionisalo – naglasio je Bjelica.

On je rekao da je ovo samo jedan od projekta koji su na Sokocu realizovani saradnjom sa višim nivoima vlasti, zahvaljujući, kako je rekao, dobroj saradnji lokalnih zajednice sa Vladom Srpske, kabinetom predsjednika, gradom Istočno Sarajevo i Savjetom ministara.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Štrbac izjavio je Srni da je danas veliki dan kako za dosadašnje korisnike alternativnog smještaja, tako i za Vladu Srpske.

– Nažalost, nadležne institucije BiH nisu na vrijeme završile objekat, iako su imale obavezu da to urade prema odluci donesenoj 2010. godine o njegovoj izgradnji – dodao je Štrbac.

On je istakao da je Vlada Srpske u vrijeme kada je Cvijanovićeva bila premijer izdvojila oko 200.000 KM putem resornog ministarstva i završila ovaj objekat.

Radojka Pajić (77), majka poginulog srpskog borca, danas je dobila ključeve garsonjere u kojoj će, kako je rekla, u boljim uslovima provoditi staračke dane.

Ona je rekla da je do sada živjela u selu Sijerci, daleko od ljekara i kćerke koja je brinula o njoj, pa će ovaj stan olakšati odlazak ljekaru i obezbjeđenje drugih životnih potreba.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da Vlada Srpske uvažava jednako sve lokalne zajednice, te da su spekulacije da vodi selektivnu politiku.

– Evo, i ova posjeta Rogatici, pa Sokocu može da pobije te lažne tvrdnje. Moram reći da mnogo toga zavisi i od kapaciteta i inicijativa iz opština. Postoje i uspavane lokalne strukture, ali i veoma angažovane – navela je Cvijanovićeva.

Ona je danas na Sokocu izjavila novinarima da je veoma zadovoljna posjetom ovoj lokalnoj zajednici, a da je posebno raduje činjenica da se danas 17 porodica iz boračkih kategorija uselilo u nove stanove, što je rezultat napora Vlade Srpske i opštinskog rukovodstva.

– Ta inicijativa je pokrenuta još 2010. godine, bile su uključene i institucije BiH, a kada je to zastalo, mi smo kao vlast u Republici Srpskoj odlučili da pomognemo da se ovi ljudi konačno usele u svoje domove i da finalizujemo i pitanje kolektivnog smještaja – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Vlada Republike Srpske u opštinu Sokolac uložila više od 40 miliona KM, te da je prošle godine u ovu lokalnu zajednicu plasirano 820.000 KM za različite projekte, što će biti nastavljeno i ove godine.

– Ključ svega jesta saradnja republičke i lokalne vlasti i bez toga nema brzog odlučivanja, kvalitetnih projekata, nema dobrobiti za naše građane – napomenula je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da i na Sokocu i u Rogatici ima mnogo dobrih razvojnih ideja koje treba podržati, posebno kada je riječ o zapošljavanju.

(Srna)