Politika 02.04.2019.

CVIJANOVIĆEVA: Ustavni sud BiH na sebe preuzima ulogu koju je ranije imao OHR

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednica Republike Srpke Željka Cvijanović, nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija u Srpskoj u vezi usaglašavanja jedinstvenog odgovora RS na odluku Ustavnog suda BiH kojom je ponovo osporen 9. januar kao Dan Republike , izjavila je da je zadovoljna usvojenim zaključcima koji su potpisani kao dio zajedničke izjave.

– Odluka Ustavnog suda je politička. RS ima pravo da definiše zakon o praznicima, BiH nema to pravo. Postigli smo danas ogroman politički kapital. Imamo odgovore na sva pitanja. Odnosi na nivou BiH postali su nepodnošljivi. Ovo što se dešava oko Dana RS je udar na ustavno biće i politički kapacitet Srpske . Naše je opredjeljenje da nikom ništa ne sporimo u BiH, ali moramo imati određene reakcije. Naše je opredjeljenje da se Dan Republike nastavlja slaviti, to je istorijska činjenica – rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da promomentariše inicijativu udruženja bošnjačkih žrtava da će tražiti ukidanje RS, rekla je da je RS zaštićena time što je ustavna kategorija.

– Sve drugo je podgrijavanje mržnje. Srpska je stalna kategorija, verifikovana u Dejtonu. Ukoliko to ne bi bilo tako, onda ne možemo razgovarati ni o BiH – rekla je ona.

Optužila je Ustavni sud BiH da na sebe preuzima ulogu koju je ranije imao OHR.

– Republika Srpska će nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike, a odluku Ustavnog suda BiH smatra neprihvatljivom, političkom, a ne pravnom odlukom – to su neki od osam zaključaka usvojenih na sastanku predsjednice RS Željke Cvijanović i predstavnika parlamentarnih stranaka u Srpskoj.

U zaključcima se naglašava da je preglasavanje srpskih sudija u Ustavnom sudu BiH nastavak političkog podsticanja etničkih konflikata, što je dovelo do tragičnog sukoba i ratnih dešavanja.

(Srpskainfo)