Politika 25.09.2021.

Cvitanović ponovno izabran za lidera HDZ-a 1990

ČITANJE: 2 minute

Ilija Cvitanović je ponovno izabran za lidera HDZ-a 1990 na šestom izbornom saboru koji je danas održanu Mostaru, te poručio da nije produžena ruka Dragana Čovića, ali da neće napustiti HNS dok se izborni zakon ne promjeni.

“HDZ 1990 će biti za stolom gdje se donose ključne nacionalne odluke i nikada nećemo ići ispod toga minimuma. Ne može niko, niti ima pravo staviti u istu ravan sporazum sa HDZ-om BiH i HNS. HNS je iznad toga, a ovo je sporazum dvije stranke koji je realiziran na način koji je realiziran i on praktično u ovom trenutku i ne postoji”, kazao je Cvitanović nakon što je ponovni izabran za predsjednika te stranke.

Naglasio je da HDZ 1990 ide dalje sa mladim ljudima koji će raditi na dobrobiti svih u zemlji, te naglasio da nije izborni zakon jedini problem u zemlji, prenosi Klix.

“Nažalost pod izborni zakon je se podvuklo sve ono što nevalja u ovoj zemlji kod Hrvata i to se vrlo vješto stavlja pod Izborni zakon od onih koji vladaju 20 godina. Nije Izborni zakon jedini problem, ali je najvažniji politički problem. Hrvata se može iseliti iz BiH još 100.000, ali mi moramo raditi na izmjeni Izbornog zakona, da dugoročno zaštitimo tu nit predstavljanja hrvatskog naroda. Ako to ne završimo možemo za pet godina postati manjina u ovoj državi jer će nas predstavljati Željke Komšići, Sejde, ne znam već ko će nas predstavljati, nećemo imati legitimne političke predstavnike. A ova ekipa, ovi mlađi ljudi ovdje zajedno sa mnom su zaduženi da otvorimo sve teme koje su ovi koji su na vlasti sakrili iza izbornog zakona. Ja mislim da je svako svjestan da iz BiH ode svako ko ima priliku. U BiH je tolika klasna razlika kakva nigdje nije postojala. Imate pet posto bogatih i 95 posto siromašnih. Svako je svjestan da u BiH kriminal i korupcija nikada nisu bili na većem nivou. Sve te teme ćemo otvarati, razgovarati o njima i nuditi rješenja”, poručio je reizabrani lider HDZ-a 1990 iz Mostara.

(A.M.)