ČVORO: Novi most Banjalučane „vraća“ Vrbasu

Budući most u Banjoj Luci, po izabranom idejnom rješenju, naše sugrađane vratiće obalama Vrbasa, uz nastojanje da ova poveznica, osim kolskog, snažno razvije pješački i biciklistički saobraćaj u ovom dijelu grada, izjavio je Saša B. Čvoro, vođa autorskog tima pobjedničkog idejnog rješenja.

Uoči večerašnje izložbe radova, pristiglih na međunarodni konkurs za idejno rješenje mosta u Docu, Čvoro, u razgovoru za gradski sajt, ističe da će ova poveznica u budućnosti biti jedan od prepoznatljivih vizuelnih simbola našeg grada.

Zadovoljni smo zbog mogućnosti da učestvujemo na jednom ovako velikom i značajnom konkursu, a zadovoljstvo je tim veće kada pobijede vaše rješenje i vaše ideje. Odavno nije bilo ovako velikog raspisa, odnosno u jednom momentu su se pojavili konkursi za most i centralnu gradsku zonu, a u najavi je i konkurs za idejno rješenje koncertne dvorane. Bez želje za politizacijom, ističem da su sadašnja gradska administracija te gradski i pejzažni arhitekta, uključujući zaposlene u Gradskoj upravi koji su iznijeli teret ovog konkursa, zaslužili svaku pohvalu, jer je veoma hrabro i značajno za grad to što je Banja Luka ušla u raspis velikih konkursa, koji imaju međunarodni karakter i što su ta rješenja kvalitetno publikovana u javnosti. Rijedak je slučaj kod nas da se ovolika medijska pažnja posvećuje jednom arhitektonskom konkursu. Mi smo veliku pažnju imali od same najave, preko procedure konkursa pa do odabira rješenja. To je veoma važno za našu struku, da naglasimno značaj koji ona ima u životu jednog društva  – kaže Čvoro.

Okosnica projekta je odvajanje pješačkog i motornog saobraćaja, ali je ipak ovim konceptom postignuto jedinstveno rješenje novog mosta u Banjoj Luci. Čime ste se vodili kada ste rješavali pitanja konstrukcije, funkcionalnosti i estetike mosta?

Velika je važnost kolske saobraćajnice koja povezuje dvije strane grada. U široj vizuri, taj most povezuje Bulevar cara Dušana sa Istočnim tranzitom. Kolska saobraćajnica, sa ovako projektovanim profilom, jednostavno nije dozvoljavala da se istovremeno razvije intenzivan pješački i biciklistički saobraćaj. U tom smislu, naše opredjeljenje je da se, ne samo u horizontalnom smislu, već i visinski, razvije pješački i biciklistički saobraćaj. Ideja je da se centar grada odnosno Trg krajine, preko Tržnice i Kastela povežu sa Venecija i Gradskim mostom. U tom smislu je razdavajanje kolskog i pješačkog i biciklističkog saobraćaja bilo sasvim logično.

Istovremeno, produžena je i pješačka komunikacija u odnosu na kolski most, a čitava konstrukcija je podignuta iznad vode i može predstavljati vidikovac sa novim pogledom na dijelove grada?

-Sam raspon kolskog mosta ne traži velike građevinske poduhvate kao što su vertikale, lukovi i slično. Način da se pješačka komunikacija produži u odnosu na kolski most, uslovila je da se tu pojavi luk, da se čitava konstrukcija digne iznad kolskog saobraćaja. I ne samo to, već da se značajno izdigne iznad vode i da, zapravo, predstavlja vidikovac koji će donijeti novi pogled i novu vizuru na sam Kastel, Venecija i Gradski most, ali i na buduće obrise centra grada. To je bilo naše opredjeljenje u izradi ovog rješenja, sa željom da u budućnosti napravimo prepoznatljivu vizuelnu tačku Banje Luke.

Imate mnogo iskustva u ovim poslovima, možete li reći kako su drugi gradovi u regionu i svijetu riješili ovakve ili slične situacije?

-Ako pogledamo primjere Beograda, Novog Sada i Podgorice, možemo vidjeti da svi veći potezi u gradu jesu, zapravo, prepoznatljivi elementi. Ako uzmemo vizuru Banje Luke, složićemo se da bi ovaj most, kada bude izgrađen, trebalo da bude ključna žižna tačka grada. Kada posmatramo grad sa oboda, mi prepoznajemo zgradu vlade, zgradu RTRS-a i Trg krajine. Kastel je tu takođe. Međutim, Vrbas smo potpuno izgubili u matrici grada. Nekako smo ga zatvorili, a ovakvim rješenjem mosta, čini mi se, pokušavamo da naglasimo Vrbas u vizuri grada i da ga otvorimo svim građanima, da Banjalučanima vratimo obale Vrbasa – ističe Čvoro.

Na ovu vašu konstatciju, prirodno se nadovezuje priča o uređenju obala Vrbasa u blizini budućeg mosta. To je, takođe, bio jedan od elemenata konkursa. Kako će to biti riješeno?

-Vrlo je važno, a što je i Grad prepoznao obuhvatom koji je dao, da obalu Vrbasa treba potpuno osloboditi, spustiti pješake na obale rijeke, očistiti Crkvenu, povezati cijelu obalu od Kastela do Venecija mosta, a u budućnosti u potpunosti otvoriti i lijevu obalu Vrbasa, kao što je sada slučaj samo sa desnom obalom. Mi smo u rješenju obala Vrbasa ponudili povezivanje zidina Kastela sa obalom Vrbasa preko ozelenjenih rampi, spuštanja ka vodi do ugostiteljskih sadržaja – kafića, restorana, ali i dajak kluba, muzeja, kako bismo dajak doveli u sam centar grada. U tom smislu smo pokušali da odgovorimo na tehnički način, da se taj prostor, sa sadržajima, digne iznad stogodišnjih voda, da se omogući da bude aktivan cijele godine.

Imate veliku praksu učestvovanja na konkursima kako na domaćem terenu tako i u inostranstvu. Koliko je ovaj konkurs za vaš tim bio izazovan i da li ste ovim rješenjem pokazali na koji način percipirte arhitekturu?

-Za nas je ovaj konkurs bio veliki izazov, bez obzira na naše prilično iskustvo koje imamo u ovom poslu, jer su iza nas brojne nagrade i na domaćem i na stranom terenu, kao što su nagrade za idejno rješenje glavne ulice u Prijedoru, koja je nagrađena na Salonu urbanizma u Nišu, zatim Cemeksova nagrada na svjetskom nivou za tu ulicu, potom rješenje za centar Sremske Kamenice, a konkursi rađeni za Trebinje, Beograd, Gradišku, Studentski dom br. 4 i „Kuća 4“ u Banjoj Luci koja je dobila nagradu na beogradskom salonu arhitekture kao prvi takav objekat iz RS.

Autori

Uz profesora Čvoru, autorski tim pobjedničkog rješenja čine: Radovan Beleslin, Neda Medić, Maja Medić, Nebojša Jeremić, Đorđe Šebić i Zoran Uljarević.

U konačan izgled mosta i prostora oko mosta, biće uključeno i rješenje koje je dobilo drugu nagradu na konkursu, rad autorskog tima iz preduzeća „Ruting“ koji su činili: Nikola Dmitrović, Jelena Savić, Radana Jungić, Aleksandra petrović, Milijan Pantić, Borjana Malčić Savić, Vladimir Ilić i Slobodan popadić.

STANIVUKOVIĆ: Prilikom kupovine mobilne bolnice nisu ispoštovane procedure

Član Predsjedništva PDP-a Draško Stanivuković smatra da prilikom kupovine mobilne bolnice nisu ispoštovane važeće javne i druge procedure. Stanivuković je na konferenciji za novinare u Banjaluci upitao zašto se toliko dugo čekalo na raskid ugovora, te zatražio da se sve ispita u vezi sa nabavkom mobilne bolnice. “Varaju se ako misle da će se od

SDA: Na sceni pokušaj državnog udara

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je zadržavanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića u prostorijama SIPA otvorilo niz pitanja i narušilo kredibilitet istrage pokrenute u aferi “Respiratori”. “SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljito istraži ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj.  Od samog početka selektivnim objavama prikupljene dokumentacije

ŠERANIĆ: Prije 1. jula neće biti govora o nastavku Premijer lige

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić otkrio je da prije 1. jula ipak neće biti govora o nastavku Premijer lige. Iako je Federacija BiH dala dozvolu da se utakmice mogu igrati od početka juna, Šeranić je potvrdio da Republike SRpska neće mijenjati svoju odluku. -Mi smo dali javno-zdravstvenu preporuku prije 20-ak dana

ČISTKA ZBOG KORUPCIJE U HRVATSKOJ I bivšoj načelnici Knina stavljene lisice na ruke

Hrvatski MUP potvrdio je danas da se na području više gradova sprovodi akcija hapšenja državnih službenika i privrednika zbog sumnje da su počinili krivično djelo protiv službene dužnosti i privrednog kriminala sa obilježjima korupcije.  Portparolka MUP Marina Mandić je za Hinu rekla da je Policijski nacionalni Biro za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK) započeo

Predložen pritvor za Tijanu Ajfon i još šest uhapšenih kod Bijeljine

Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora od 30 dana za sedam osumnjičenih koji su prije dva dana uhapšeni u akciji “Kristal”, u okolini Bijeljine. Tužilaštvo je mjeru pritvora predložilo za Zlatan Ćuka (31), Milisava Tomića (29), Žaljka Vulića (36) iz Bijeljine, Sinišu Periću (34) iz Tuzle, Dragana Kakuću (28) iz Sarajeva, Srđana

SOLAKOV ADVOKAT: Ne znam gdje se moj branjenik nalazi

Advokat Kadrija Kolić, koji u predmetu “Respiratori” zastupa suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka, rekao je Srni da ne zna gdje se njegov branjenik trenutno nalazi, te da nema informaciju da li će Tužilaštvo BiH zatražiti pritvor. “Ja sam sa Solakom bio u Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa) BiH sinoć do

Bh. državljani sa kruzera dolaze kući

Bosanskohercegovački državljani, koji su radili na međunarodnim kruzerima, vraćaju se konačno svojim kućama, a jedna grupa njih ušla je danas iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu na Graničnom prelazu Klobuk u Hercegovini. Oni su, nakon uplovljavanja kruzera u Crnoj Gori, najprije bili u karantinu, pa se konačno vraćaju kući. U pitanju su uglavnom bh.