Region 28.12.2022.

“ČVRSTE GARANCIJE SAD I EU”: Vučić pozvao Srbe na sjeveru Kosova da uklone barikade

ČITANJE: 2 minute

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa direktorom Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem, nakon čega je, uz, kako je rekao, “čvrste garancije SAD i EU da neće biti novih hapšenja”, pozvao Srbe na severu Kosova da se povuku sa barikada.

Petković je rekao da će se Vučić večeras posle 19 sati sastati sa Srbima na severu Kosova i tada će videti da li su i oni rešeni da uklone barikade sa severnih graničnih prelaza.

Prvi zahtev Srba je ispunjen, kaže on, navodeći da je reč o oslobađanju Dejana Pantića, bivšeg policajca koji je uhapšen pre 20 dana, nakon čega su postavljene barikade.

Predsednik Srbije pozvao je Srbe, prenosi Petković, da se povuku sa barikada.

„U 19 časova Vučić kreće u pravcu administrativne linije“, dodao je on i još jednom napomenuo da ima sastanak sa predstavnicima kosovskih Srba.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je u zgradi Vlade Srbije da su dobili snažne garancije od SAD i EU u vezi sa zahtevima Srba kao uslov za njihovo povlačenje sa barikada. On je naveo da je ispunjen prvi zahtev – puštanje Pantića na slobodu, zatim drugi zahtev – garancija da nema spiskova za hapšenje Srba koji se nalaze na barikadama, i na kraju treći zahtev – garancija Kfora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da se nalazi na putu za Rašku, gde će razgovarati sa Srbima sa Kosova.

„Opet na putu za Rašku gde ću razgovarati sa Srbima sa Kosova i Metohije. Znajući da oni, sve do konačnog oslobodjenja, nikada neće biti zadovoljni nijednom odlukom, čiste savesti i obraza, idem pred njih, uveren da je danas dobar dan za Srbiju, da smo sačuvali mir i dobili garantije za bezbednost i opstanak Srba. Kakva god odluka našeg naroda bude bila, prihvatiću je, biću uz njih i čuvaćemo srpsko jedinstvo“, naveo je Vučić na svom Instagram profilu.