Politika 14.12.2022.

Da CIK nije očito nevažeći listić proglasio važećim, Sud ne bi poništavao njihovu odluku

ČITANJE: 1 minuta

PIŠE: Milan Tegeltija

Pošto je CIK zvanično objavio da je Sud BiH uvažio žalbu SNSD-a i poništio odluku CIK-a, te naložio, odnosno predmet vratio CIK-u na ponovno odlučivanje, jasno je da je uvažena žalba i argumenti SNSD-a, a pošto je predmet odlučivanja bio sporni listić, jasno je da u novom postupku CIK mora donijeti odluku kojom će utvrditi rezultate posrednih izbora za delegate u Domu naroda PSBiH.

Da je CIK postupio ispravno u ranijem postupku kada je očito nevažeći listić proglasio važećim, Sud ne bi poništavao njihovu odluku. Upravo takvu odluku Suda je SNSD i zahtjevao u svojoj žalbi. Pošto još nismo dobili odluku CIK-a, mogu samo da pretpostavim da je u obrazloženju te odluke sud u razlozima svoje odluke naveo razloge ukidanja i obavezujuće upute i pravna dhvatanja CIK-u i navedenom predmetu.

Prema tome, radi se o narmalnoj i jedino mogućoj procesnoj odluci suda u navedenom predmetu, te se sve priče o eventualno istovjetnoj odluci CIK-a u ovom postupku mogu smatrati samo spinovima, jer bi u tom slučaju ukidanje njihove ranije odluke bilo besmisleno.

Oznake: Milan Tegeltija