Vijesti 29.04.2016.

Da li će BiH pristati na bescarinski uvoz iz EU?

ČITANJE: 2 minute
uvoz carina
Predstavnici Bosne i Hercegovine i Evropske unije približili su stavove o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), pa se s toga već na jednom od narednih sastanaka može očekivati konačan dogovor.

Naime, kako Nezavisne prenose tok događaja sa jučerašnjeg sastanka u Briselu, BiH je, po svemu sudeći, pristala na bescarinski uvoz iz Hrvatske, a ostalo je još da se riješi pitanje o kojoj količini robe se radi.

S druge strane Evropska Unija je načelno prihvatila zahtjeve BiH o povećanju kvota za izvoz vina, ribe i šećera.

Kada je u pitanju količina robe koja će u BiH, prije svega iz Hrvatske, ulaziti bez ikakve carine, ona će biti određena na osnovu trogodišnjeg prosjeka i to onog od 2008. do 2011. godine, kada je po osnovu CEFTA Hrvatska u BiH uvozila robu bez plaćanja ikakvih dažbina.

– Još ništa nije potpisano, došlo je do određenog ublažavanja zahtjeva EU u smjeru faznog prilagođavanja. Jedan dio proizvoda ispod 20 tona je totalno izbačen, a načelno su prihvaćeni određeni zahtjevi delegacije BiH – rekao je za “Nezavisne” član pregovaračkog tima BiH iz Republike Srpske, Miljan Erbez.

Takođe, Brisel je načelno prihvatio da se kvota za izvoz vina poveća za 24.000 hektolitara, ribe za 500 tona za pastrmku i šarana za 140 tona, a mogu se očekivati još neka povećanja za proizvode kao što su šećer, voće i povrće.

– Ispred Republike Srpske upoznao sam delegaciju Evropske komisije da adaptacija po njihovim zahtjevima nije dobra za poljoprivrednike Srpske, a i cijele BiH. Ne možemo biti zadovoljni, nešto je urađeno, ali nije najbolje – rekao je Erbez.

Ipak, u samim pregovorima o adaptaciji SSP-a još uvijek su mnoge stvari nejasne. Niko od zvaničnika za sada nije rekao šta EU zahtijeva o BiH, te kakav će uticaj na bh. privredu imati ti zahtjevi ukoliko se prihvate.

Sve što se zna jeste da Evropa od BiH traži da dozvoli uvoz robe, prije svega iz Hrvatske, ali i ostalih članica EU bez ikakve carine, što će sasvim sigurno dovesti do ogromne štete u agrarnom sektoru BiH.

– Ništa još nije konačno dogovoreno. Razgovaramo i o zahtjevima BiH i nema dogovora ukoliko se dio naših zahtjeva ne prihvati. Razgovori se odvijaju u pravcu da će EU prihvatiti naše zahtjeve i već na sljedećem sastanku očekujem da završimo pregovore – rekao je Hamdo Tinjak, šef Pregovaračkog tima BiH o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ističući da tačan datum novog sastanka nije dogovoren.

(Nezavisne)