Politika 26.03.2016.

Da li će Karadžić moći da služi kaznu u Srbiji?

ČITANJE: 1 minuta
karadzic
Prema proceduri, u Haškom tribunalu komisija odlučuje o tome ko, gdje, u kom zatvoru koje države izdržava kaznu, piše “Sputnjik”.

To se čini poslije procjene kapaciteta u državama sa kojima Tribunal, posredstvom Ujedinjenih nacija, ima potpisane ugovore.

Srbija može da potpiše ugovor o prihvatanju osuđenika iz Haškog tribunala na odsluženje kazne samo sa Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje su osnivač tog Suda.

“Radovan Karadžić nije državljanin Srbije, pa bi Srbija mogla da konkuriše da on izdržava kaznu ovde”, objašnjava za Sputnjik Dragoljub Ognjanović, haški advokat.

On dodaje da je teško povjerovati da bi tako nešto bilo odobreno, ali, kako kaže, u nekom trenutku, kada taj Sud bude okončao svoj rad, tada bi Srbija trebalo da preduzme sve aktivnosti u tom pravcu.

”Karadžićeva presuda još nije pravosnažna, a dok to ne postane moglo bi da prođe i više od godinu dana“, naglašava Ognjanović.

On objašnjava da prema proceduri u Haškom tribunalu komisija, procjenjujući kapacitete u državama sa kojima Tribunal, posredstvom Ujedinjenih nacija, ima potpisane ugovore, odlučuje o tome ko, gdje, u kom zatvoru, koje države izdržava kaznu.

”To je nešto što se čuva u strogoj tajnosti i što se zna tek onoga trenutka kada se objelodani odluka o tome gdje će osuđenik izdržavati kaznu. Na tu odluku niko ne može da utiče. Vrlo često i do samog trenutka odlaska ni sam osuđenik ne zna ništa“, navodi Ognjanović.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je krivim po 10 od 11 tačaka optužnice pred Haškim tribunalom i osuđen na 40 godina zatvora.

(Sputnjik)