Vijesti 03.04.2016.

Da li će opstati primirje u Siriji?

ČITANJE: 2 minute
sirija
Prekid vatre u Siriji prekršen je više puta u poslednja 24 sata, javljaju strane agencije, iako se njihovi izvještaji razilaze u tome ko je za to kriv.

Zapadne agencije odgovornost pripisuju snagama vlade u Damasku, a ruski Tas s pripadnicima takozvane “umjerene opozicije”.

AP prenosi da je najmanje 25 vladinih i 16 opozicionih boraca, u koje je ubrojao pripadnike džihadističkih milicija, poginulo u borbama južno od Alepa.

Američka agencija navodi da je Nusra front, blizak Islamskoj državi, preuzeo kontrolu nad selom Tel al-Ais, koje kontroliše glavnu saobraćajnicu između Damaska i Alepa, i da se tamo borbe nastavljaju.

Opservatorija navodi da su, osim Al Kaide i Nusra fronta, na koje se prekid vatre i ne odnosi, takođe i milicije, koje predvodi Ahrar al Šan, takođe zauzele neke položaje vladinih snaga u provinciji Latakija.

Šef ruskog koordinacionog centra u Siriji, general Sergej Kuraljenko, izjavio je da je o tome obavijestio američke kolege i da je Nusra front u oblastima južno i zapadno od Alepa preuzeo punu kontrolu nad naoružanim grupacijama koje su ranije svrstane u legitimnu opoziciju.

“Određeni broj naoružanih jednica, uključujući one koje sebe nazivaju umjerenom opozicijom, pokušale su da pokrenu ofanzivu protiv vladinih snaga”, rekao je Kuraljenko i dodao da su se napadači poslije dvočasovnih borbi povukli iz okruga Šeik Maskud u Alepu, prenosi Tas s.

AP ocjenjue da su to najžešće borbe u Siriji od kako je prekid vatre stupio na snagu 27. februara, koje prete da Rusiju ponovo uvuku u sirijski sukob.

S druge strane, portparol takozvane Slobodne sirijske armije, koju podržavaju SAD, optužio je vladu za kršenje prekida vatre. Kao primer, navode da su od bombi koje su pale na Deir al-Asafir, istočno od Damaska, poginula 33 civila, što je neke opozicije grupe navelo da preispitaju svoj odnos prema prekidu vatre, navodi AP.

Vladine snage, istovremeno, nastavljaju ofanzivu prema Karjatainu, gradu na pola puta između Damaska i Palmire, odakle su nedavno isterale džihadiste Islamske države.

AFP prenosi da je Katar, koji podržava sirijsku opoziciju, upozorio da vazdušni udari vladinih snaga na Deir al-Asafir, mogu “torpedovati” primirje.

(Agencije)