Magazin 30.04.2016.

Da li djecu treba tretirati kao “bogove”

ČITANJE: 2 minute
djeca
Moderne majke su “izgubile kompas” i čine štetu društvu tretirajući svoju djecu kao “bogove”, smatra čuvena britanska vaspitačica Rejčel Vadilou u svojoj novoj knjizi.

Smatraju je “guruom” za vaspitanje djece, pomagala je čak i poznatim damama da izađu na kraj sa svojim mališanima i pomogla generacijama svojim priručnikom “The Baby Book”, koji se u Britaniji smatra biblijom roditeljstva.

Vadilou je nedavno objavila novu verziju knjige, u skladu sa društvenim promjenama koje su nastupile posljednjih decenija.

Ona kritikuje moderni trend “vezanog” roditeljstva, u kom bebe spavaju i jedu kao po komandi. Takođe, ona smatra da majke ne treba da se osjećaju krivim ako ne doje.

– Formula nije otrov. Mnogi ljudi hranjeni na flašicu odrasli su u zdrave ljude, smatra ona.

– Ja ne opovrgavam činjenicu da su djeca blago, ali sada podižemo generaciju malih bogova, a to neće dovesti razvoju boljeg društva. Izgubili smo kompas, smatra Vadilou.

– Bebe ne smiju da misle da se svijet okreće oko njih. Odrašće misleći da im svijet duguje život.

Ona smatra da majke treba da izbjegavaju da djecu dižu na pijedestal u porodici i da umjesto toga treba da se posvete odnosu sa svojim partnerom i ostatkom porodice.

Rejčel Vadilou (68) ima troje djece i baka je šestoro unučadi. Ona je predavala na Koledžu za vaspitačice “Dr Barnardo” šezdesetih godina i zalaže se za tradicionalne metode roditeljstva.

– Bebe treba naučiti da ne mogu dobiti sve odmah. Pošto jedno uvijek mora da čeka, blizanci su obično mnogo finiji, kaže ona.

– Ne treba dijete ostaviti da se smrzava, gladuje ili satima neutješno plače. To je zlostavljanje. Govorim o bebi punog stomaka u udobnoj kolijevci, koja treba da nauči da se sama umiri i zaspi. To je roditeljstvo.

Takođe, ona savjetuje majkama da poslije treće nedjelje bebinog života, ne spavaju s njima.

– Bebe moraju da nauče da budu same. Ako majke spavaju sa svojom djecom, poslije dva-tri mjeseca beba neće htjeti da spava nigdje drugdje, kaže Rejčel Vadilou.

(b92)