Magazin 10.01.2016.

Da li hrišćani i muslimani vjeruju u istog boga?

ČITANJE: 1 minuta
crkva
Na društvenim mrežama prije skoro mjesec dana povela se rasprava o tome da li muslimani i hrišćani vjeruju u istog boga.

Rasprava je pokrenuta nakon što je profesorka političkih nauka sa jednog privatnog koledža u Ilinoisu, Laricija Hokins, na svom profilu na Fejsbuku napisala svoje stavove o ove dvije religije i rekla, između ostalog, da ona smatra da hrišćani i muslimani vjeruju u istog boga.

-Religiozno se solidarišem sa muslimanima zato što su oni, kao i ja, koja sam hrišćanka, narod knjige, a slažem se sa izjavom pape Franje da vjerujemo u istog Boga-

Hokinsova je ovom izjavom mislila na govor pape u kom je on rekao da su hrišćani i muslimani “braća i sestre”.

Zbog ove izjave, profesorka Laricija bi mogla da dobije otkaz, a sa koledža na kom radi su rekli da su donijeli odluku da je za sada suspenduju iz teoloških razloga jer je njena izjava narušila vjeru ove ustanove.

-Iako su islam i hrišćanstvo monoteističke vjere, mi smatramo da postoje fundamentalne razlike među njima, uključujući njihov stav o bogu i njegovom odnosu prema čovječanstvu, putu spasa i molitvama- napisali su čelnici koledža u svojoj zvaničnoj izjavi.

Međutim, zbog svega toga su se oglasili i drugi teolozi, koji pak tvrde da hrišćanstvo i islam imaju slična verovanja, uključujući i zajedničko verovanje u istog boga.

(Agencije)