Vijesti 11.12.2017.

Da li i šta treba mijenjati u naknadama za porodilje?

ČITANJE: 3 minute

U zavisnosti od toga da li ste na vlasti ili u opoziciji, zavisi vaš stav o novom Zakonu o dječijoj zaštiti. Ni Zakon kojim bi nezaposlene porodilje dobijale jednu najnižu platu mjesečno, prvi put u istoriji Srpske, nije ujednio dva bloka, jer ga pojedini opozicionаri smatraju diskriminatorskim.

Ne pomaže ni objašnjenje da slovo zakona ne treba primjenjivati retroaktivno. Žene poslanici u Narodnoj skupštini će sutra, po svemu sudeći, glasati po partijskim linijama.

“Vlada je već obezbijedila sredstva za finansiranje ove zakonske odluke, tako da zaista nema razloga za brigu, i treba zaista svi građani Republike Srpske da pozdrave ovu odluku, ovaj zakon”, kaže Milica Lovrić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

“Smatram da amandmanski mora da se djeluje na ovaj zakon. U smislu diskriminacije majki koje su rodile u ovoj godini”, navodi Slađana Nikolić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Jedna od najranjivijh socijalnih kategorija će novim zakonom dobijati, otprilike, jedan minimalac mjesečno ili 16 miliona maraka iz budžeta. Što je, s obzirom na redovne muke oko rebalansa, reprograma i cijeđenja suve drenovine – značajna svota. Niko neće othraniti dijete sa 405 maraka mjesečno, ali svaka pomoć je zlata vrijedna. Vladajući u novom zakonu vide pobjedu svoje pronatalitetne politike.

“Ovim zakonom izjednačavamo status nezaposlenih i zaposlenih majki, tako da problem nezaposlenosti ne treba da bude prepreka u nađem stvaranju potomstva. Mislim da je ovo dobra mjera koja će doprinijeti svakom kućnom budžetu. Status svake porodilje je izjednačen, čak i one porodilje koja je u radnom odnosu u privatnom svojstvu, da nema strah i bojazan da će jednog dana doživjeti otkaz”, izjavila je Milica Lovrić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Vlast je izračunala – naknadu će sljedeće godine početi da prima oko 6.000 novopečenih majki. Živi bili pa vidjeli, poručuje opozicija, jer su mnoga socijalna davanja iz budžeta nerijetko kasnila. Tvrde da su naknаde dobrodošle, ali ne odustaju od stava da je zakon diskriminatoran.

“Iznos od 405 KM je poprilično korektna suma novca, u odnosu na dječiji dodatak koji je toliko mizeran da ne može biti dovoljan ni za kupovinu pelena na mjesečnom nivou. Ovo ne govorim kao poslanik, ni kao predsjednik neke političke partije, nego kao majka troje djece. Zaista znam koliki su troškovi da se podigne dijete, odgaji dijete, i razumijem i podržavam sve majke koje su protestovale neki dan”, navodi Slađana Nikolić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Pravo da opozicija protestuje i da se, možda, PDP ljuti jer su im vladajući preoteli ideju, niko ne spori, ali bi, svi zajedno, trebalo da razmisle kako da jednu od najvažnijih odredbi osmisle do detalja, kako i mi ne bismo gledali slike poput onih iz Crne Gore, čije su majke, zbog brzopleto usvojenog zakona, noćivale pred skupštinom. Što bi značilo da argumenti zaista budu argumenti, a ne politikantstvo koje priči o bilo kojoj i bilo čijoj majci, nikako ne priliči.

(ATV)