Politika 13.01.2023.

Da li je Dino Konaković „dašak svježeg vjetra“ iz Sarajeva

ČITANJE: 6 minuta

Očekujemo da ćemo 1. marta imati drugu stranu koja se sa tim takođe ne slaže. Ako nam fokus bude oko stvari oko kojih se ne slažemo, političari će dobijati visoke plate i iz ugodnih vikendica slati poruke.

Mi smo se opredijelili za drugačiju politiku. Isplati se da trpimo kritike i izgubimo poene, ako će građani doživjeti bilo kakve pomake.

Na ovaj način je predsjednik političke stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković, odgovorio na pitanje novinara o tome šta misli o proslavi „neustavnog“ 9. januara u Republici Srpskoj. Uporedivši ga sa nezadovoljstvom koje se javlja u Srpskoj kada u FBiH proslavljaju 1. mart kao dan nezavisnosti BiH.

Ta izjava je negativno odjeknula u Sarajevu, iz koga ovih dana stižu političke i medijske frustracije, pa čak i govor mržnje, povodom proslave Dana Republike Srpske. Međutim, u ostatku BiH odjeknula je kao bomba, u drugačijem, pozitivnom smislu. I ne samo ona.

Mnogo puta nakon izbora, jedan od lidera sarajevske „osmorke“, iznenadio je sve u BiH političkim narativom koji potpuno odstupa od onoga na šta je BiH navikla da čuje od sarajevskog političkog kruga, koji se smatra najodgovornijim za budućnost BiH. Iskreno ili ne (to ćemo tek da vidimo), Konaković snažno grabi ka poziciji lidera kompromisa sa predstavnicima Srba i Hrvata u BiH, ka tituli „daška svježeg vjetra“ iz Sarajeva, kako su Amerikanci svojevremeno nazivali Milorada Dodika, na Balkanu.

Iako je po izbornim rezultatima Konakovićeva stranka tek peta u Parlamentu FBiH i u Predstavničkom domu BiH, računajući stranke iz tog entiteta.

-Konflikt kojim se hrani politička scena i populizam lakši su put. Takav koncept otjera godišnje iz naše zemlje jedan cijeli, veliki grad ljudi. Donese političarima mandate i plate, ljudima u Bosni i Hercegovini ništa dobro. Smirivanje tenzija treba da donese deblokadu procesa, normalizaciju rada parlamenata i vlada, usvajanje strateških dokumenata koji će poboljšati uslove života svima u Bosni i Hercegovini – poručio je Konaković iz Laktaša, gdje je sa liderom SNSD Miloradom Dodikom gledao utakmicu ABA lige.

Dva bivša košarkaša i pasionirana ljubitelja košarke vrlo lako su postigli dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, a taj momenat je vinuo Konakovića u političkog faktora na nivou BiH i na poziciju budućeg ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara.

“Poklopio” SDA

Konaković istovremeno pokazuje i sposobnost da argumentovano i efektno zatvori usta svojim kritičarima iz Sarajeva, prije svih SDA, koja je, plačući za gubitkom vlasti, upregla brojne medije da pišu o navodnoj izdaji „osmorke“, odnosno „šestorke“. Prvo je „poklopio“ Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i ostale koji sada vrište na 9. januar, a nekada im nije smetao, a onda se obrušio na optužbe za izdaju.

-Naši su prethodnici zbog stranačkih i ličnih interesa trgovali institucijama Bosne i Hercegovine, tražili i dobijali pozicije za važne pojedince iz stranke i doveli nas u nepovoljan položaj… Sad gledam hajku “zaštitnika”, njihovih privatnih novinara i medija. Najavljuju imenovanja iz SNSD, na sva zvona viču kako su to loša rješenja, a ne kažu da su te iste ljude imenovali ranije i da su na tim funkcijama proveli dugi niz godina – odgovorio im je Konaković.

Bivši kadar SDA, bivši premijer Kantona Sarajevo, sa najjačom bošnjačkom strankom raskrstio je 2018, već tada praveći snažan otklon od retrogradne i, kako je sam rekao, kriminalne politike. Potom je za sobom povukao Aljošu Čamparu, Denisa Zvizdića i još neke bivše istaknute kadrove SDA.

-To je pobuna protiv sistema koji ne funkcioniše. Ja znam i odgovorno tvrdim da je to što rade na štetu društva, na štetu države koju smo mi branili. Ne može se upravljati javnom imovinom kao svojom i iz nje izvlačiti resurse i zapošljavati ljude. To ova zemlja nije zaslužila. Dobio sam nalog da sačuvam one čiji sam kriminal dokazao – izjavio je za Fejs TV 9. februara 2018. najavljujući napuštanje stranke Bakira Izetbegovića.

Uvažavanje ustavnog poretka

Milan Sitarski, član stručnog tima Instituta zadruštveno-politička istraživanja iz Mostara, smatra da Konaković u dosadašnjem političkom djelovanju definitivno jeste nosilac izvjesne promjene u bošnjačkoj politici.

-Dok je SDA dominirala tom politikom, a to je praktično period od uvođenja višestranačja u BiH, glavna nit te politike bila je pokušaj dominacije Bošnjaka kao naroda i SDA kao nosioca bošnjačke većinske političke volje, nad ostala dva naroda u BiH. To je bilo svojatanje države od strane jednog naroda koji, prema politici SDA, ima više prava na tu državu nego ostala dva, iako su po Ustavu BiH i po odlici Ustavnog suda BiH, sva tri naroda konstitutivna, ravnopravna. Gospodin Konaković je do sada najistaknutiji predstavnik bošnjačke političke volje koji je sklon uvažavanju ustavnog poretka BiH. Barem u dosadašnjem dijelu njegovog političkog rada, od osnivanja NIP, pogotovo od posljednjih izbora kada je ta stranka došla u poziciju da učestvuje u koalicionim razgovorima oko formiranja vlasti, čak i da vodi te procese, mada zaista nema neku dominaciju unutar koalicije – kaže Sitarski za Srpskainfo.

Nada se da će Konaković i njegova stranka istrajati na tom putu, ne na način da napuštaju bošnjačke realne nacionalne interese, nego da ih iskazuju uzimajući u obzor interese druga dva naroda.

-To je je definitivno put kojim BiH može postati prosperitetna država i napredovati na putu ka EU. Samo mogu da poželim da i ostali politički akteri, i bošnjački, i hrvatski, i srpski, prate tu politiku koju je, čini mi se, Konaković za sada uspješno plasirao na bošnjačkoj političkoj sceni – zaključuje Sitarski.

Imovina

Elmedin Dino Konaković rođen je 1974. u Sarajevu. Magistrirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, govori engleski, italijanski i rumunski jezik. Bio maloljetni pripadnik Armije BiH od 1992. do 1996. godine. U zvaničnoj biografiji piše da je i tokom rata igrao u Košarkaškom klubu „Bosna“ iz Sarajeva, a košarkašku karijeru je poslije nastavio u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji. Igračku karijeru završava 2001, a naredne godine postaje direktor Košarkaške reprezentacije BiH. Godinu dana kasnije izabran je za direktora „Bosne“. Na ovoj funkciji je ostao do 2007.

U politiku ulazi 2004. kao član SDA, a iste godine je izabran u Opštinsko vijeće Opštine Centar Sarajevo. Dvije godine kasnije ulazi u Skupštinu Kantona Sarajevo i postaje predsjednik Kluba poslanika SDA. Nakon opštih izbora u martu 2015. imenovan je za premijera Kantona Sarajevo.

U martu 2018. godine osnovao je političku organizaciju Narod i Pravda. Oženjen je suprugom Dalijom Hasanbegović i otac kćerke Kiana Aje.

U poljednjem imovinskom kartonu dostavljenom CIK BiH 2018. Konaković je prijavio vrijednost imovine od 335.000 KM: Porodična kuća 1/3 procijenjena na 250.000 KM, na bankovnim računima 60.000 KM, te automobil vrijedan 25.000 KM.

Međutim, vrijednost imovine njegove supruge je čak 4,29 miliona KM, od čega zemljište 3.000.000 KM. Ona je još suvlasnik tri naslijeđena stana u BiH procijenjena na 490.000 KM, kuće od 300.000 KM i poslovnog prostora od 450.000 KM.

(Srpskainfo)