Magazin 17.03.2021.

Da li je ”influenserski marketing” zanimanje budućnosti?

ČITANJE: 2 minute

Zanimanje influensera se smatra poslom budućnosti, što potvrđuju istraživanja koja tvrde da sve veći broj djece kao željeni posao u budućnosti navode upravo influenser marketing.

Pored toga što se smatra poslom novog doba, ovo zanimanje skoro po pravilu donosi i povezanost s modnom industrijom te kreiranje vlastitog brenda odjeće.

Influenseri su prema definiciji osobe koje imaju uticaj na kupovne navike ili mjerljive akcije drugih učitavanjem nekog oblika (često sponzorisanog) sadržaja na platforme društenih medija poput Instagrama, Jutjuba i drugih.

Neki kažu da su postali vođe nove generacije upravo zbog činjenice da neprestano generišu teme razgovora i angažuju svoju publiku, diktirajući trendove. Njihova autentičnost i prirodan način širenja poruka i podizanja svijesti o određenim temama ili brendovima možda su njihova najveća snaga.

Jednim od začetnika ovog zanimanja može se smatrati Italijanka Kjara Feragni, koju je 2017. godine magazin Forbes proglasio za najuticajnijeg modnog influensera na svijetu.

Feragni je 2009. godine pokrenula blog ”The Blond Salad”, čija vrijednost danas iznosi 8 miliona evra. Pored bloga, Italijanka je pokrenula i vlastitu modnu liniju ”Chiara Ferragni” kojom je utkala put kojim je krenulo i mnogo influensera s područja Balkana.

Na veb šopu Kjara Feragni brenda mogu se pronaći odjevni predmeti svih vrsta poput patika koje je dizajnirala ova influenserka koje koštaju od 200 do 500 KM, a cijene drugih odjevnih predmeta kreću se od 100 do 1000. KM.

Influenserke Đorđa Tortini i Gilda Ambrisio su osnovale brend “The Attico”, nakon pridobijanja vojske sljedbenika na Instagramu. Istim putem su išle i svjetski poznate influenserke  Aleksa Čung, Danijel Bernstajn, Rumi Davson i mnoge druge.

Ni Balkan ne zaostaje za ovom praksom, gdje sve više influensera, blogera, Jutjub zvijezda pokreće vlastite modne linije. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, primjer je influenserka koja se krije iza Instagram profila divaisback – Erna Saljević, koja je prošle godine kreirarala vlastitu kolekciju.

Analizirajući broj influensera i modnih brendova koje su pokrenuli skoro sa sigurnošću može se reći da ovaj posao sa sobom nosi priliku za rad u modnoj industriji i priliku za kreiranje vlastite odjeće.

(Dn. J)