Magazin 12.11.2015.

Da li je kafa poslije alkohola pametan izbor?

ČITANJE: 2 minute
kafa i alkohol
Često kada želimo da se saberemo nakon koje čaše više naručujemo šolju jake kafe. Je li ovo najbolje moguće ili katastrofalno rješenje?

Možda ste popili nekoliko alkoholnih pića tokom večere i želite da naručite kafu uz dezert, jer se nadate da ćete se otrezniti i oraspoložiti.

Međutim, direktor centra za alkohol i zavisnost Univerziteta “Braun” Robert Svift priznaje da to nije dobra ideja, jer kofein može da prevari vaš mozak da pomislite da ste manje pripiti nego što zaista jeste.

Efekat alkohola na organizam

Kada počnete da pijete, alkohol signalizuje vašem mozgu da pumpa veći nivo dopamina, neurotransmitera koji čini da se osjećamo dobro, a zauzvrat dopamin aktivira produkciju hemikalije pod nazivom ciklični AMP, koji čini vaš mozak aktivnijim,a vi se osjećate srećnije, energičnije i komunikativnije.

Međutim, jednom kada prestanete da pijete, sedativno dejstvo alkohola prestaje i onda se usporavaju svi procesi u vašem mozgu. Počinjete da se osjećate umorno i sporo.

Efekat kofeina

Ako nakon svega ovoga popijete šoljicu kafe, kofein blokira specijalne enzime koji kontrolišu ciklični AMP, što pojačava efekte alkohola od kojih se osjećate dobro istovremeno smanjujući sedativno dejstvo alkoholnih pića.

Iako alkohol nastavlja da čini vaš mozak umornim i nejasnim, vi se osjećate energičnije i kao da ste potpuno trijezni, što je opasno jer ćete možda pomisliti da možete da popijete još jednu turu pića ili da vozite do kuće.

Kako kombinacija alkohola i kofeina utiče na organizam?

To je glavni problem: kofein maskira sedativno dejstvo alkohola, ali ne smanjuje količinu alkohola u krvi. Još uvijek ste pod uticajem alkohola!

Štaviše, ovaj miks kofeina i alkohola će izazvati buđenje u toku noći, budući da će nekoliko sati nakon što ste prestali da pijete, alkohol izazvati novi energetski skok u vašem tijelu. A kofein će vam otežati ponovno spavanje.

Nakon dugotrajnog uspavljivanja, ujutru ćete se probuditi iscrpljeni i mamurniji nego obično, jer alkohol kao i kofein dehidriraju vaš organizam.

Najbolje je da odvojite konzumiranje kofeina uz alkohol, a ako morate da završite obrok nekom kafom, odlučite se za kafu bez kofeina.

(Kurir)