Politika 06.12.2022.

Da li je moguće smijeniti članove CiK BIH?

ČITANJE: 2 minute

Bivši član CIK-a BiH Vehid Šejić najavu nekoliko vodećih stranaka u BiH da neće podržati Izvještaj o radu CIK-a BiH, te najavili mogućnost smjene dijela sastava državne izborne komisije, smatra mogućom ako se ispoštuju sve poslovničke i zakonske procedure.

-Članove CIK-a BiH bira Predstavnički dom PS BiH po prethodnoj proceduri za izbor i imenovanja i zna se na koji način glasa o svakom pojedinačnom članu. Onaj koji je birao može i smijeniti CiK, poštujući zakonske  i poslovničke odrebe, Izborni Zakon, ali prije svega zanemariti politiku koliko je to moguće u ovom domu. Ako ne prihvate Izvještaj o radu, to  na primjer ostavlja prostor da se postavi pitanje smjene članova CiK-a. Ipak je kod nas izborni proces komplikovan, tako da vi ne možete smijeniti sad sve članove pa birati nove koji nemaju potrebno iskustvo, izjavio je Šehić.

-Da li će do toga doći, ne znam, mnogo se govori da nisu izabrani u skladu sa Zakonom, treba sačekati i vidjeti, ništa nas ne može iznenaditi, ističe Šehić.

Govoreći o samom radu CiK-a, Šehić kaže da su u jednom momentu izjave pojedinih članova doprinosile još većem zaoštravanju političkih odnosa.

-Moglo se vidjeti i analizirati po pojedinim izjavama da je bio veliki pritisak na CIK, ali u jednom segmentu nisu opravdali ono kako treba da se postavi jedna državna komisija u obavljanju svog temeljnog zadatka. Oni svoju nezavisnost mogu sačuvati samo ukoliko strogo poštuju Izborni zakon i sve rokove. Da li je to bilo na Izborima, nije, ne bih donosio sud, taj sud će donijeti Predstavnički dom, ali svačiji rad je podložan provjeri. Međutim, treba imati u vidu da je Sud BiH  u aprilu ove godine odbio tužbu bivšeg člana CIK-a Branka Petrića koji je osporavao izbor aktuelnih članova CIK-a. Tada je iz Suda BiH poručeno da su članovi CIK-a izabrani u skladu sa Izbornim zakonom, kaže Šehić.

Mira Pekić, novoizabrani poslanik PDP-a u Predstavničkom domu PS BIH izjavila je da će se sačekati Izvještaj o radu, gdje će se vidjeti da li će stranke koje čine većinu u PD PS BIH pokrenuti pitanje smjene i to kojih članova CIK-a.

-Zakonom nije predviđeno kako se smjenjuju pojedini člaanovi CIK-a, tako da ja očekujem i od njih kako će se postupiti u tom slučaju, posebno saa članovima koji nisu po volji vladajućih stranaka, istakla je Pekić.

Dodala je da PDP nije bio zadovoljan radom CiK-a tokom prethodno održanih izbora, posebno u segmentu izvještavanja o izbornim rezultatima.

Z.M.