Vijesti 14.10.2015.

Da li se Hrvati pripremaju za rat?

ČITANJE: 2 minute
visecjevni raketni lanser
Hrvatska nabavlja moćno oružje koje će potpuno promijeniti vojnu ravnotežu u regionu.

Zabrebački dnevnik precizira da je Ministarstvo obrane uputilo molbu američkom Pentagonu za doniranje 16 samovoznih višecjevnih lansera raketa “mlrs270” iz svojih vojnih viškova.

Sjedinjene Američke Države bi, tako, te lansere donirale kroz program pomoći savezničkim državama, nakon što tu donaciju odobri američki Kongres. Hrvatska bi te lansere dobila besplatno, dok bi rakete morala da kupi.

Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a posebnost ovog sistema je mogućnost ispaljivanja i balističkih raketa.

Ministarstvo odbrane bi, prema saznanju lista, nabavilo nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara, a nabavka tog sistema i balističkih raketa u potpunosti bi promijenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regiji.

Prema dostupnim informacijama, od 16 lansera tek bi nekoliko njih bilo preuređeno kako bi se omogućilo ispaljivanje balističkih raketa.

Neke procjene ukazuju da bi remontovanje sistema koštalo oko četiri miliona dolara, odnosno samo jedna balistička raketa tog tipa koštala bi oko dva miliona dolara.

Osim balističkih raketa, planirana je i kupovina većeg broja “he-frag” raketa 240 mm koje su osnovno naoružanje ovog raketnog sistema. Naime, riječ je o raketi čiji je krajnji domet 40 kilometara, dugačka je 3,96 metara i teška 307 kilograma.

Kako objašnjava “Jutarnji”, “mlrs270” je izrazito moćno oružje čiji se borbeni sistem sastoji od 12 raketa kalibra 240 mm, a čitav sistem težak je 25 tona.

Postavljen je na modifikovanu šasiju borbenog vozila “m2-Bradley”, kao guseničar, a sistem je u mogućnosti svih 12 raketa da ispali u roku od 40 sekundi.

Taj raketni sistem u upotrebi u američku vojsku ušao je 1983. i prestao se proizvoditi 2003. godine. U svom sistemu danas ga imaju mnogobrojne svjetske vojske.

Prema planovima, novi raketni sistem bi u Oružane snage ušao 2017. godine, a realizacija nabavke raketnog sistema još jedan je pokazatelj vojnih odnosa Hrvatske i SAD-a koji je do sada Hrvatsku vojsku opremio s gotovo 400 raznih tipova vozila, letačkom opremom, kao i platio dio troškova u operaciji ISAF u Avganistanu.

(Jutarnji list)