Magazin 17.01.2016.

Da li se sjećate “kravice” koja je bila na svim šoljama u našim domovima? Ovo je njen životni put

ČITANJE: 3 minute
kinderlada
Gotovo da nije postojala kuća u bivšoj Jugoslaviji koja nije imala barem jednu šolju sa popularnom “kravicom”. Međutim, mlađe generacije ne znaju ni dan danas šta “kravica” simbolizuje.

Nutela je dominirala tržištem od svog nastanka, međutim “Ferrero” je krajem šezdesetih godina pokušavao da napravi još jedan namaz pod nazivom “La Crema Kinder vitaminizzata” koji nikada nije otišao dalje od test faze.

“Ferrero” je pokušavao da plasira Nutelu na tržiste bivše Jugoslavije, ali nije u tome uspio iz političkih razloga. Jedini način da Nutela dođe na ove prostore bio je da neko od jugoslovenskih proizvođača dobije licencu za proizvodnju, na šta “Ferrero” nikako nije želio da pristane.

Ali zato jedan drugi italijanski proizvođač jeste, pa je “Gandola” dala licencu Takovu da proizvodi njihov Eurocrem i samim tim uspjela je da uzme dobar dio jugoslovenskog tržista za sebe, gdje je Eurokrem postao sinonim za mliječni namaz od lješnika.

Osim što je ostao bez tržišta bivše Jugoslavije, Ferrero je sedamdesetih godina dobio jaku konkurenciju na tržištu zapadne Evrope pojavom raznih namaza kao što su Nutkao, Ergo Spalma, Nucrema, Ciao Crem, Cremita, Noccoiolata, Crema Novi itd. To ih je natjeralo da ponovo razmisle o još jednom namazu koji bi osvojio sve potrošače koji iz nekog razloga nisu kupovali Nutellu.

Početkom osamdesetih počinje da se priprema Kinder PrimaCrema i to u glavnoj fabrici Ferrera u Albi, međutim kako nisu htjeli da ugroze tržišnu poziciju Nutelle u Italiji, Kinder PrimaCrema počinje da se isporučuju samo malim i lokalnim distributerima, ali nikada nije puštena ni u jedan veći prodajni lanac u Italiji.

Kako je novi namaz naišao na oduševljenje svih onih koji su imali priliku da ga probaju, Ferrero odlučuje premjestiti proizvodnju Kinder PrimaCreme u svoju fabriku u Villers-Écalles, na sjeveru Francuske.

Tada počinje i službena prodaja ovog namaza u zapadnoj Evropi. Iako je u Italiji registrovan pod imenom Kinder PrimaCrema, Ferrero odlučuje da ga u Francuskoj i Belgiji registruje pod imenom Kinder Lada. Kako bi ugrabili dio i jugoslovenskog tržišta, licencu za proizvodnju svog namaza daju i Podravki.

I to je sam nastanak svima nama omiljenog krema iz djetinjstva, za koji i dan danas većina misli da je nastao za područje naše zemlje i da nikada nije bio prodavan u ostatku Evrope. Međutim slučaj je potpuno obrnut, i Francuska se u svim službenim bilješkama vodi kao zemlja gdje je nastao namaz.

Ferrero je zaštitio ime za Kinder Ladu na 30 godina (do 2011. godine). Do raspada Jugoslavije, Kinder Lada je imala nevjerovatnu prodaju i potpuno je bacila u sijenku Eurocrem i ostale namaze.

Zbog rata, pada kupovna moć, a Ferrero sve više i više smanjuje proizvodnju, a samim tim sve manje i manje isporučuje Podravci nužne sirovine. Osim toga, otvaranjem granica Nutela se počinje legalno da se distribuiše pa Ferrero donosi i definitivnu odluku da prekine proizvodnju ovog namaza.

(B92)