Magazin 26.10.2022.

Da li ste čuli za tečni hlorofil?

ČITANJE: 2 minute

Naučnici su otkrili da hlorofil igra važnu ulogu ne samo u životu biljaka, već i u funkcionisanju ljudskog tijela. Hlorofil pokreće proces detoksikacije stimulišući proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, eritrocita. Oni, pak, povećavaju nivo hemoglobina i prenose kiseonik do svih ćelija, što pomaže u uklanjanju toksina iz tijela i jačanju imunološkog sistema – sve bakterije koje izazivaju ozbiljne virusne bolesti umiru u krvi obogaćenoj kiseonikom.

Sagorjevač masti

Hlorofil je odličan sagorjevač masti, za koji su se zaljubili mnogi modeli i zvijezde, uključujući Ris Viterspun i Dženifer Lopez. Jednom u tijelu, supstanca reaguje sa mastima i, zahvaljujući fitanskoj kiselini, razlaže ih, pretvarajući ih u energiju. Ovo svojstvo hlorofila pomaže u boljem sagorijevanju masti tokom fizičke aktivnosti. Ostale aktivne supstance – tilakoidi – izazivaju osjećaj sitosti dugo vremena, jer potiskuju proizvodnju “hormona gladi”, grelina. Istovremeno, jedna kašičica hlorofila, koja se mora razblažiti u čaši vode, sadrži samo 15 kalorija.
Hlorofil sadrži dnevnu dozu vitamina K, koji je odgovoran za zgrušavanje krvi, pomaže apsorpciju kalcijuma i obezbjeđuje stalnu interakciju s vitaminom D. Pored toga, vitamin K doprinosi normalizaciji metabolizma.

Koji je najbolji način da se koristi hlorofil?

Čak i velika količina zelenog povrća u svakodnevnoj ishrani ne garantuje da ćete dobiti dnevnu količinu hlorofila. Zbog toga stručnjaci preporučuju upotrebu u tečnom obliku. Dok su spirulina, brokula i špinat najzastupljeniji izvori ove hranljive materije, tečni hlorofil dolazi iz lucerke, biljke iz koje se najbolje apsorbuje.

Hlorofil se može uzimati ne samo u tečnom, već i u prahu i prirodnim oblicima. Ako želite da svojoj ishrani dodate hlorofil u obliku dijetetskih suplemenata, onda se prvo treba konsultovati s nutricionistom: višak vitamina i minerala u ljudskom organizmu može biti štetan, pa je opasno birati razne dodatke ishrani na svom sopstveni.

Čemu služi popularni dodatak ishrani?

Ako ne želite da koristite dodatke ishrani, preporučuje se uzimanje hlorofila u prirodnom obliku – apsolutno je bezbjedno i korisno. Prirodni izvori hlorofila su: spirulina, hlorela, lucerka, kopriva, zelena salata, kiseljak, špinat, kopar, peršun, celer, brokula, prokulica, pšenica i ječam. Na primjer, za detoksikaciju organizma možete napraviti sok od pšenične trave, piše magazin.novosti.rs.

Oznake: Tečni hlorofil