Magazin 04.03.2016.

Da li znate zašto se pasoši prave u samo četiri boje?

ČITANJE: 2 minute
A Costa Rican immigration officer sticks a visa extension to last for 15 more days into a Cuban passport in Liberia, Costa Rica, November 26, 2015. Thousands of Cubans remain stuck on the Costa Rican side of the border with Nicaragua after Managua refused at a regional summit on Tuesday to open its doors to a wave of migrants heading for the United States. Fearing the recent rapprochement between Havana and Washington could end preferential U.S. policies for Cuban migrants, thousands of people from the Communist-ruled island have been crossing into South America and traveling through Central America hoping to reach U.S. soil.   REUTERS/Juan Carlos Ulate
Postoje brojni razlozi zbog kojih se zemlje odlučuju za određene boje, a obično su to geografski i politički motivi.

Pasoš je ključ za ulazak u druge zemlje, a vjerovatno ste primjetili da se oni prave u samo nekoliko određenih boja.

Generalno, dolaze u crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj boji koje se smatraju standardnim za ovu vrstu isprave. Iako su pravilima ograničeni na ove četiri boje, moguće ih je napraviti u njihovim različitim nijansama, rekao je Hrant Bogosian, potpredsjednik marketinga interaktivne baze pasoša Passport Index.

On otkriva da postoje brojni razlozi zbog kojih se zemlje odlučuju za određene boje, a obično su to geografski i politički motivi.

– Članice Evropske unije koriste tamnocrvenu, dok države Caricoma koriste plave pasoše – rekao je ovaj stručnjak. Caricom predstavlja organizaciju 15 karipskih naroda koji su se udružili zbog privredne integracije i saradnje.

Neki smatraju da su bordo boje dio komunističke prošlosti, a da su plavi pasoši simbol “novog svijeta” – Sjeverne i Južne Amerike, Okeanije itd.

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i vjera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Vjeruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života.

Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu.

– Švajcarski pasoši su jarko crvene boje, dok je pasoš Turske promjenjen u bordo boju u nadi da će ući u Evropsku uniju – rekao je Bogosian. Amerikanci su isprobali razne boje, od crvene, preko zelene, a sada i plave.

Ipak, izradu pasoša, a samim tim i boju često diktira praksa, odnosno često se prave onakvi kakvi su na raspolaganju određenoj zemlji.

– Proizvodnja pasoša je veoma dobro kontrolisan proces, a obavlja ga samo nekoliko kompanija u svijetu – kaže ovaj stručnjak.

(Klix)