Svijet 06.07.2022.

“DA SAM ZNAO KO JE, TRAŽIO BIH VIŠE PARA”: Osumnjičeni priznao ubistvo novinarke na Malti

ČITANJE: 7 minuta

Čovjek optužen za detonaciju automobilske bombe u kojoj je ubijena istaknuta malteška novinarka Dafne Karuana Galicija priznao je zločin u intervjuu Reutersovom izvještaču i kazao da će uskoro umiješati druge u zavjeru za njeno ubistvo.

Govoreći iz zatvora u svom prvom komentaru na slučaj, Džordž Deđorđo je rekao da je znao više o Dafni Karuani Galiciji – novinarki za čije ubistvo 2017. su optuženi on i još dvoje – tada bi tražio više novca da izvrši napad .

– Da sam znao, otišao bih za 10 miliona, a ne za 150.000 – rekao je on, misleći na sumu u eurima za koju je rekao da je plaćen za ubistvo novinarke.

– Za mene je to bio samo posao. Da. Posao kao i obično – rekao je on novinaru Rojtersa.

Kasnije je dodao: “Naravno da mi je žao.”

Izjasniće se krivim

Intervju sa Deđorđom vođen je tokom istraživanja za podkast slučaja Karuana Galicija, pod naslovom “Ko je ubio Dafne?”, prenosi Reuters.

Njegovo priznanje uslijedilo je nakon nekoliko pokušaja Deđorđovih advokata od 2021. da obezbijede pomilovanje u zamjenu za svjedočenje o Deđorđovoj ulozi u ubistvu Karuane Galicije i drugim navodnim zločinima koji uključuju istaknute ličnosti na ostrvu.

Apelacioni sud Malte je 22. juna odbacio preostale pravne prigovore Deđorđa na optužbe za ubistvo protiv njega i njegovog brata Alfreda, koji je saoptuženi. Presuda otvara put za nastavak suđenja. Ubistvo autobombom istraživačke novinarke i blogerke izazvalo je šok širom Evrope.

Malteške vlasti optužile su Deđorđa i još dvojicu muškaraca – njegovog brata Alfreda i saradnika Vinsa Muskata – za ubistvo Karuane Galicije u oktobru 2017. po nalogu jednog biznismena.

Deđorđo je rekao za Reuters da će se izjasniti krivim prije bilo kakvog suđenja pred porotom.

– Razgovaraću sa sudijom – rekao je.

Identifikovan organizator

On je naznačio da će dati svjedočenje kako bi umiješao druge u ubistvo i prethodnu neostvarenu zavjeru za ubistvo novinarke. Njegov motiv je, kako je rekao, bio da traži smanjenje kazne za sebe i Alfreda i da osigura da “nećemo sami dolje!” Do sada su obojica braće Deđorđo negirali umiješanost u ubistvo.

Muskat je 2020. priznao krivicu za ubistvo i osuđen je na smanjenu kaznu od 15 godina zatvora u zamjenu za svjedočenje o ovom slučaju i nekim drugim zločinima.

Vilijam Kuskijeri, advokat Alfreda i Džordža Deđorđa, nije odgovorio na zahtjeve za komentar nijednog od braće. Jedan od najbogatijih biznismena na Malti, Jorgen Fenek, takođe je optužen u novembru 2019. da je naručio od Deđorđ i njegova dva saučesnika da izvrše napad. Fenek je negirao optužbe, ali još nije iznio svoju odbranu.

U saopćenju, njegov advokat Đanluka Karuana Karan rekao je da je Fenek planirao da dokaže na sudu “da ni u jednom trenutku nije želio, aktivno tražio ili sponzorisao” ubistvo Karuane Galicije.

– Dok snažno protestuje zbog svoje nevinosti, gospodin Fenek tvrdi da sa dostupnim dokazima, nezavisna i ozbiljna istraga može da dovede do hapšenja i suđenja pravih počinilaca koji stoje iza atentata.

Feneka je identifikovao kao organizatora, navodni posrednik, taksista Melvin Teuma, koji je izbjegao krivično gonjenje zbog svoje uloge u slučaju u zamjenu za svjedočenje. Teuma je rekao da je dogovorio ubistvo sa braćom Deđorđo u Fenekovo ime.

Svjedočio je da nikada nije rekao identitet bande Deđorđo Feneku. U intervjuu, Deđorđo je rekao da je voljan da svjedoči da je jedna malteška politička ličnost iz vrha, pokušala da organizuje napad na Karuanu Galiciju u posebnoj zavjeri dve godine ranije.

Umiješanost dva ministra

Deđorđo je takođe rekao da će ponuditi da svjedoči o umiješanosti dva visoka bivša ministra u oružanu pljačku.

Reuters navodi da u ovoj fazi ne objavljuje dalje detalje tih navoda niti imenuje osobe koje je Deđorđo optužio, a svi oni negiraju bilo kakvu umiješanost u bilo kakav zločin. Malteška policija i tužioci koji su vodili slučaj ubistva nisu odgovorili na zahtjeve za zvanični komentar na Deđorđove izjave, navodi Rojters. Vilijam Kuskijeri, advokat Alfreda i Džordža Deđorđa, nije odgovorio na zahtjeve za komentar na ovaj članak.

Karuana Galicija ubijena je nakon što je iznijela niz optužbi za korupciju protiv istaknutih ljudi, uključujući ministre u vladi Laburističke partije na Malti. Njeno ubistvo izazvalo je sumnju da bi neki od ljudi koje je istraživala mogli biti umiješani u planiranje njene smrti. Fenek, koji je optužen da je naručio ubistvo iz 2017. godine, prvi put je identifikovan u vezi sa Karuanom Galicijom u člancima Rojtersa i Tajmsa Malte iz novembra 2018.

U izvještaju je naveden kao vlasnik kompanije poznate kao 17 Black za koju je Karuana Galicija tvrdila da je, bez navođenja dokaza, korišćena za podmićivanje političara. Fenek je takođe bio šef kontroverznog projekta elektrane na Malti. Prema dokazima tužilaštva predočenim na sudu na više preliminarnih ročišta od 2018. godine, Džordž Deđorđo i njegova banda su pratili novinarku tokom cijelog ljeta 2017.

U ranim satima 16. oktobra 2017., tvrde tužioci, grupa je podmetnula bombu ispod sjedišta u njenom autu. Tog popodneva, Deđorđo je navodno bio na jahti u Velikoj luci na ostrvu kada je njegov brat Alfred, koji je posmatrao kuću, pozvao da kaže da je Karuana Galicija ušla u auto i odvezla se. Deđorđo je potom sa jahte poslao tekstualnu poruku na mobilni uređaj koji je detonirao bombu, rekli su tužioci na sudu.

Našao tijelo majke

Nakon što je auto eksplodirao, sin Karuane Galicije, Metju je čuo eksploziju, istrčao je iz porodične kuće i našao tijelo svoje majke. Od tada vodi kampanju za pravdu za svoju majku. Upitan o Deđorđovim komentarima, on je rekao Reutersu: “Sopstvene riječi Džordža Deđorđa pokazuju da je on hladan ubica koji ne zaslužuje nikakvo odlaganje”.

Uhapšen dva mjeseca nakon ubistva, Džordž Deđorđo nije ništa rekao policiji, odbijajući čak ni da kaže svoje ime tokom ispitivanja. Do intervjua za Rojters, on je ćutao, a njegovi advokati su četiri godine poricali da je umiješan u ubistvo. On je takođe podnio niz pravnih tužbi u kojima osporava dokaze protiv njega. Ali on sada traži dogovor sa tužilaštvom, prije suđenja, u zamjenu za priznavanje optužbi i pružanje novih informacija.

Alfred Deđorđo, kao i njegov brat, izjasnio se da nije kriv po optužbama za ubistvo, ali nije iznio svoj slučaj. I on je podnio nekoliko zahtjeva za pomilovanje od optužbi u zamjenu za svjedočenje o onome što zna. Džordž Deđorđo je rekao da prije nego što je preuzeo hitan posao, nije znao mnogo o Karuani Galiciji ili njenoj porodici, uključujući i činjenicu da su oni obični ljudi, a ne kriminalci.

– To je to. Naravno! Nikada je u životu nisam sreo – rekao je on.

Braća Deđorđo dala su nekoliko ponuda od marta 2021. za zvanično pomilovanje za svoje zločine.

U najnovijoj, koju je 4. aprila podnio njihov advokat Vilijam Kuskijeri, kaže se, ne navodeći imena i detalje, da bi Deđorđovi mogli da svjedoče o “zločinima pokušaja nasilne pljačke i pokušaja dobrovoljnog ubistva u kojima je jedan od autora bio ministar, a drugi autor koji je ministar”. Vlada Malte je 24. aprila odbila zahtjev, pozivajući se na nacionalni interes i sprovođenje pravde, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Premijer Malte Robert Abela ranije je osudio pokušaje porodice Deđorđo da dobiju pomilovanje, nazivajući ih “kriminalcima” koji traže slobodu. Kuskijeri, advokat porodice Deđorđo, odgovorio je rekavši da premijer krši njihova prava na pravično suđenje i, ne iznoseći detalje, rekao je da braća imaju “direktne informacije” o umiješanosti jednog ministra u zločin.

(SB)

Oznake: Malta, ubistvo