Vijesti 06.03.2017.

Đaci i vozila u Kuljanima u borbi za prolaz

ČITANJE: 2 minute

Razmrvljeni asfalt i uzak kolovoz bez trotoara, tako se ukratko može opisati VII kuljanska ulica u MZ Kuljani, u kojoj se nalazi i područna OŠ “Jovan Dučić”. Njenih 490 đaka se svakodnevno bori za prostor na putu do škole sa velikim brojem automobila koji tu prolaze.

Ova ulica je veoma prometna, jer je riječ o saobraćajnici koja je glavni put prema naselju Barlovac, koje pripada MZ Dragočaj.

U OŠ “Jovan Dučić” kažu da to nije novi problem već ističu da se sa lošim stanjem ove ulice učenici već godinama muče.

– I uprava škole i roditelji se slažu da trenutna situacija treba da bude promijenjena. Đaci do škole idu uskom ulicom bez trotoara, kojom prolazi puno vozila. Kada bi ulica i trotoar bili uređeni, sigurno bi bila omogućena veća bezbjednost učenika, ali rješenje nije u našim rukama – kazali su u upravi ove škole.

Predsjednik Savjeta MZ Kuljani Bojan Kovačević je rekao da je veliki broj ulica u naselju u sličnom ili još gorem stanju.

– Imamo puno ulica koje treba sanirati, ali ovdje je riječ o putu prema školi koji djeca svaki dan koriste. Predložili smo kao prioritet za ovu godinu proširenje i rekonstrukciju te ulice. Ostalo je na gradskim vlastima – kazao je Kovačević.

Objasnio je da je ova ulica i glavni put iz Kuljana prema Barlovcima.

– VII kuljanskom svakodnevno prolazi veliki broj automobila koji idu prema tom dijelu grada – precizirao je Kovačević.

U Odjeljenju za saobraćaj su rekli da je proširenje te ulice predviđeno važećim regulacionim planom, ali da sredstva za radove nisu previđena u ovoj godini.

– Biće saniran oštećeni dio saobraćajnice, na dionici od kafe-bara “Paž” prema Barlovcima, u dužini od oko 800 metara, a procijenjena vrijednost radova je oko 100.000 KM. Predviđena je sanacija oštećenje kolovozne konstrukcije, tampona i asfalta, te izrada novog asfaltnog sloja. U toku je sprovođenje postupka javne nabavke za izbor izvođača radova, a očekujemo da će radovi početi u julu – rekli su u odjeljenju.

Precizirali su da će ovaj novac biti izdvojen iz stavke investiciono održavanje lokalnih puteva, za koje je ove godine planirano 400.000 KM.

Popravke

Bojan Kovačević smatra da samo popravke oštećenja, bez proširenja i potpune rekonstrukcije te ulice, nemaju dugotrajan efekat.

– One su kratkog daha i služiće samo za ovu sezonu. Kada dođu kiše, snijeg i niske temperature opet će se situacija vratiti na staro ili možda čak i na gore – dodao je Kovačević.

(glassrpske.com)