Vijesti 04.04.2016.

Đaci iz Motika hrle na Petrićevac

ČITANJE: 3 minute
djak
Područnu osnovnu školu “Miloš Crnjanski” u naselju Motike nadomak Banjaluke, iako smo u 21. vijeku, još “krase” oronula ulazna vrata i stolarija stara nekoliko decenija, a školsko dvorište i dalje je neograđeno, te nije ni čudo što roditelji sve češće djecu upisuju u centralnu školu na Petrićevcu.

Prema riječima Vesne Banjac, direktorke Osnovne škole “Miloš Crnjanski”, iako je škola djelimično renovirana 2013. godine kada je u nju uz pomoć japanske vlade uloženo 92.000 KM, ne može se osporiti činjenica da su potrebni nova stolarija i centralno grijanje.

Kako kaže, potrebna sredstva nemaju, ali će ih nastojati obezbijediti kroz razne projekte.

“Prioriteti u Motikama jesu stolarija i centralno grijanje kako bismo išli u korak sa vremenom”, kazala je Banjčeva i naglasila kako je zadatak broj jedan ograditi školsko dvorište, te kako će u saradnji sa lokalnom zajednicom obezbijediti materijal za ogradu.

“Izvođač je izabran, imamo neka sredstva od grada, čekamo već mjesec dana na saglasnost direktorke”, kazao je Darko Todić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Motike, i precizirao kako je za ogradu prema predračunu potrebno oko 8.000 KM.

Direktorka je dodala kako je najvažnije da u školi imaju zadovoljavajuće uslove za rad, mokre čvorove, čiste učionice, ali i grijanje na čvrsto gorivo.

Ipak, roditelji sve češće odlučuju da njihova djeca pohađaju centralnu školu u gradskom naselju Petrićevac. Tako njih 93 uzrasta od prvog do petog razreda svakodnevno tamo odlazi na nastavu, dok područna škola broji 40 učenika.

“Ne znam zašto su skeptični, jer kada bi svi ti učenici od prvog razreda išli u Motike, možda bismo mogli oformiti i nastavu do devetog razreda, jer ovdje zaista imamo isti kvalitet nastave, a možda i bolji jer je manje učenika”, kazala je Banjčeva.

Ona je podvukla da je sigurna da bi još brže i lakše obezbijedili još bolje uslove rada kada bi u školu u Motikama išao veći broj djece.

A da zaposleni, ali i učenici koji je pohađaju imaju poseban odnos prema ovoj školi te je čuvaju kao da je njihova, svjedoči i podatak da je u pitanju jedna od najstarijih i najočuvanijih škola.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske rekli su kako je Savjet MZ Motike tražio izmjenu upisnog područja za školu u ovoj mjesnoj zajednici, kako bi zadržali učenike u petorazrednoj nastavi i spriječili njihov upis u centralnu školu u koju učenici idu u tri smjene.

“U pismu koje su nam uputili navode da kapacitet škole u Motikama može da zadovolji daleko veći broj učenika, jer se trenutno koriste samo tri učionice, kao i da postoji prostor koji se može osposobiti za još tri učionice, te prostor u kojem je moguće organizovati produženi boravak za učenike prvog razreda”, kažu iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ministarstvo je ovaj dopis uputilo Gradskoj upravi koja određuje upisna područja i treba da utvrdi opravdanost ovog zahtjeva.

Zahtjevi

Rukovodstvo škole obratilo se Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske sa zahtjevom za odobravanje sredstava da se ogradi škola u Motikama, dok zahtjev za sanaciju stolarije i uvođenje centralnog grijanja nije upućen, saopštili su iz ovog ministarstva.

(Nezavisne novine)