Vijesti 04.05.2016.

Đaci rizikuju prelazeći preko oštećenog mosta u Vrbanji

ČITANJE: 2 minute
vrbanja most
Most na rijeci Vrbanji, u neposrednoj blizini Osnovne škole “Stanko Rakita”, preko kojeg učenici svakodnevno prelaze na putu do učionica, u veoma je lošem stanju i potrebna mu je hitna sanacija.

Mještani Vrbanje su se ovim riječima obratili redakciji “Glasa Srpske”, tražeći od nadležnih da hitno riješe ovaj problem.

– Stanje je alarmantno, a ne daj bože da se nešto desi, biće kasno za jaukanje i popravke. Zato ukazujemo na oštećenje mosta i pristupnog puta do njega, na spoju ulica Carigradske i Bogdana M. Krajišnika. Tako je već dvije godine, od onih velikih poplava. Od tada je rizičan prelazak preko njega i za pješake i za automobile – kaže stanovnik Vrbanje Darko Šatara.

Prema njegovim riječima, most je bio trošan i prije poplava, a one su ga dodatno pogoršale.

– Zbog neriješenih imovinskih odnosa na pristupnom putu je velika nepregledna okuka. Tu se dešavaju saobraćajne nesreće. Krajnje je vrijeme da ovaj problem bude riješen – kazao je Šatara.

Direktor Osnovne škole “Stanko Rakita” Milenko Dujaković kaže da su škola i Savjet roditelja zabrinuti za bezbjednost đaka koji se kreću ovim mostom i ulicama uz njega.

– Upućivali smo dopise Mjesnoj zajednici i Gradskoj upravi da ovi problemi budu što prije riješeni. Plašimo se za živote naših najmlađih. Poplave iz 2014. godine oštetile su asfalt na ulicama kod mosta, suzile ih i zaista nije bezbjedno kretati se njima kada prolaze automobili. Most je u očajnom stanju, a pokvarena rasvjeta na njemu je dodatni problem – rekao je Dujaković.

Predsjednik Savjeta MZ Vrbanja Bogdan Marjanović kaže da je popravka mosta prioritet još od 2014. godine.

– Svake godine tražimo da se u budžetu grada predvide sredstva za to. Svaki put od grada dobijemo isti odgovor – nema novca! Prije nekoliko dana uputili smo novi dopis, jer je stanje neizdrživo i nastavićemo to da činimo, sve dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni – rekao je Marjanović.

Iz Odjeljenja za stambene, komunalne i poslove saobraćaja odgovorili su da ove godine u budžetu grada nisu predviđena sredstva za sanaciju ovog mosta i pristupnih saobraćajnica.

Održavanje

U Odjeljenju za komunalne, stambene i poslove saobraćaja rekli su da su u ovoj godini ugovoreni radovi na održavanju Gradskog mosta, nadvožnjaka u Zelengorskoj ulici, na pasareli u ulici Rade Kondića, kao i izgradnja propusta u ulicama Potkozarska, Sanička, Ponirska i Tešana Podrugovića.

(Glas Srpske)