Vijesti 27.08.2016.

Đaci ugroženi u Banjaluci: Novca za trotoar nema, osnovcima “glava u torbi”

ČITANJE: 1 minuta

Više od hiljadu osnovaca u prigradskim banjalučkim naseljima i ove godine će se do  škole probijati uskim ulicama bez trotoara.

Tako osnovci u Šargovcu pješače više od tri kilometra do škole, a trotoari su izgrađeni samo u centru naselja, uz samu školu.

– Najveća mi je briga da li će djeca bezbjedno stići do škole. Moraju pješačiti kolovozom, a svi znamo da na ulicama ima bahatih vozača, koji ne vode računa o djeci na putu – kaže Sanja Topić, majka četiri dječaka.

U Šargovcu je put do škole uži od tri metra, a predsjednik Savjeta MZ Radovan Ilić podsjeća da udesi u kojima su povrijeđeni pješaci nisu rijetkost.

– Glavna šargovačka ulica dugačka je oko tri kilometra, u naselju je izgrađeno oko 1.000 kuća, ali nije ulagano u infrastrukturu, iako mi to svake godine tražimo – kaže Ilić.

Sličan problem godinama imaju djeca iz Motika, Priječana, Pavlovca, Kuljana, Karanovca i Novoselije, a posebno su ugroženi đaci OŠ „Branislav Nušić“ u Srpskim Toplicama i OŠ „Vojislav Ilić“ u Krupi na Vrbasu,  koji putuju iz Rekavica, jer u školu idu magistralom Banjaluka – Jajce.

Iz Gradske uprave su ranije poručili da novca za izgradnju trotoara nema, te apelovali na roditelje, vozače i prosvjetare da „čuvaju djecu“.

(EuroBlic)