Vijesti 22.02.2016.

Dačić: “Činimo sve da tijela iz Libije vratimo porodicama”

ČITANJE: 2 minute
dacic
Još nije izvjesno kad će avion sa tijelima srpskih državljana koji su poginuli u Libiji poletjeti iz te zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić se danas upisao u knjigu žalosti povodom smrti Slađane Stanković i Jovice Stepića.

– Još nismo sigurni kad će avion sa tijelima naših službenika poletjeti, jer i u ovakvim sitaucijama postoje procedure koje su nama nejasne i gdje nismo mogli da dobijemo dozvolu da naš avion sleti, ili da libijski poleti zbog sankcija koje postoje protiv te zemlje- rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova, nakon upisivanja u knjigu žalosti.

Kako je dodao, ministarstvo će još malo čekati na taj odgovor, a ako ga ne dobije, oni će biti prebačeni preko Tunisa ili neke druge zemlje.

Dačić je rekao da je Libija u znak saosjećanja sa srpskim žrtvama ponudila svoj avion, dok je i srpska strana zatražila dozvolu za slijetanje u Tripoli.

– Dozvolu još nismo dobili, šta će biti do kraja ne znamo ni sami. Učinićemo sve što možemo da tijela vratimo porodicama- rekao je Dačić.

On je ponovio da je stradanje srpskih državljana veliki gubitak i udarac kako za ministarstvo i diplomatiju, tako i za cijelu zemlju.

To je dodao je, prva talačka kriza sa kojom se susrela Srbija i u kojoj su srpski državljani bili oteti i na kraju postali žrtve “ne otmice, ali vazdušnog bombardovanja”.

Podsjetivši da je sekretat MSP Veljko Odalović juče otputovao u Libiju, Dačić je rekao da je od libijskih vlasti tražio dvije stvari – da se procedura brzo završi i da se saznaju svi podaci iz istrage od trenutka kad se desila otmica, kao i izveštaj sa obdukcije.

– Mi ćemo naravno izvršiti obdukciju i ovdje, kad tijela budu stigla, ali to već nije posao koji radi ministarstvo spoljnih poslova, već drugi državni organi i oni će sigurno sprovesti cijelu proceduru- rekao je Dačić.

– Budite uvjereni da će ova radna grupa koju smo formirali, nezavisno od državnih organa koji treba da se bave tim slučajem, do kraja utvrditi punu istinu, šta se desilo, ko je kriv, i na kraju krajeva, to je nešto što dugujemo i njihovim porodicama- rekao je Dačić.

On je dodao da će javnost u toku dana biti obaviještena o daljim procedurama. Dačić je u knjigu žalosti upisao: “Mi ovim ljudima dugujemo nezaborav, ali i punu istinu o tome šta se dogodilo i zašto se dogodilo”.

(B92)