Region 25.03.2023.

Dačić: Dvije trećine afričkih zemalja ne priznaje samoproglašeno Kosovo

ČITANJE: 1 minuta

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da dvije trećine zemalja na afričkom kontinentu ne priznaje samoproglašeno Kosovo, već je uz Srbiju u njenoj borbi za očuvanje teritorijalne cjelovitosti.

“Od 54 afričke zemlje koje su članice UN, svega 10 priznaju Kosovo, a Egipat je jedina koja je zamrzla priznanje”, rekao je Dačić.

On je naveo da je Kenija nedavno potvrdila da poštuje suverenost i teritorijalni integritet Srbije i da ostaje čvrsto na poziciji da ne priznaje lažnu državu Kosovo.

“Džaba se bivši predsednik takozvanog Kosova Bedžet Pacoli hvali. Činjenice govore da dve trećine Afrike ne priznaje Kosovo, već je uz Srbiju u njenoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti”, rekao je Dačić za beogradske medije.

Pacoli se prethodno na “Fejsbuku” pohvalio ličnim prijateljstvom sa kenijskim predsjednikom Vilijamom Rutom i naveo da je Kenija “odlučila da prizna kosovske pasoše i da sarađuje sa Kosovom u oblastima od zajedničkog interesa”.

Kenija je prije dva mjeseca Srbiji potvrdila da neće priznati kosovsku nezavisnost.

Tada je u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije stigao dopis, kao odgovor na čestitku povodom Dana nezavisnosti Kenije, u kojem je ova država navela da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da ostaje posvećena principima međunarodnog prava.

(A. S.)