Vijesti 08.09.2015.

Dačić: Fašizam ne smije biti prihvatljiv!

ČITANJE: 2 minute
ivica-dacic

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je danas da je važno da očuvamo sjećanje na antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu i poručio da fašizam nikada ne smije ponovo postati prihvatljiv za čojvečanstvo.

Dačić je na otvaranju konferencije “Drugi svjetski rat: sjećanja i javne politike” istakao da su Evropa i svijet povratili dostojanstvo, slobodu i pravo na različitost zahvaljujući ishodu antifašističke borbe.

– Zbog toga, i nadalje treba da zajedno insistiramo na značaju pobjede nad fašizmom, da se potrudimo da on ni na jedan način i ni u jednoj formi ne postane prihvatljiv ni za jednog čovjeka – istakao je Dačić.

U tome ćemo, kako je naveo, uspjeti samo ako istrajemo na očuvanju sjećanja na najmračniji period u istoriji čojvečanstva i veličanstvenu borbu koja ga je savladala.

Prema njegovim riječima, razmjere tragedije koju je izazvao Drugi svjetski rat, navele su tadašnji svijet da duboko udahne, i da, uprkos ogromnom ideološkom sukobu nakon rata, pokuša da stvori mehanizme koji bi spriječili da se takvo zlo ikada ponovi.

– Rezultat ovih napora bilo je do tada neviđeno jačanje međunarodne saradnje i izgradnja sistema međunarodnih obaveza, takvih da se ne mogu tako lako raskinuti ili ignorisati – istakao je Dačić.

Kako je podsjetio, prije 70 godina stvorene su Ujedinjene nacije, pre 40 OEBS, kao i mnoge značajne međunarodne konvencije poput Konvencije o sprečavanju genocida.

On je izrazio uvjerenje da su u proteklim decenijama države naučile da “samo zajednički pogled na prošlost može da obezbijedi mir i prosperitet u budućnosti”.

– Međutim, iako je pređen veliki dio puta na putu suočavanja sa teretom istorijskog naslijeđa, još uvijek su prisutni fenomeni istorijskog revizionizma i neonacizma – poručio je Dačić.

To, kako kaže, ukazuje da je u pojedinim društvima i nadalje potrebno podizati svijest o tome šta su zaista bile strahote Drugog svjetskog rata. Najveći neprijatelj sjećanja na Drugi svjetski rat je neznanje, ocijenio je on i dodao da su formalno obrazovanje i školski sistem samo jedan od mnogih faktora koji utiču na formiranje istorijske svijesti te da mnogo veći značaj imaju pop-kultura i Internet.

– Drugi svjetski rat pokazuje razmjere zla koje je bila sposobna da učini moćna i tehnološki superiorna država u službi mračne ideologije zasnovane na potiranju ljudskog dostojanstva i principu istrebljenja na rasnoj osnovi – zaključio je Dačić.

(Agencije)