Vijesti 22.02.2016.

Dačić: Ispitaćemo i ambasadora i službenike

ČITANJE: 1 minuta
DACIC
Ambasador Oliver Potežica, kao i svi službenici ambasade, biće saslušani kako bi se utvrdila puna istina o otmici Slađane Stanković i Jovice Stepića, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić .

– Srbija je zadržala svoje ambasade u Iraku, Siriji, Libiji, Tunisu i Egiptu u proteklom periodu. Razlozi za to su prijateljski odnosi sa tim zemljama, veliki broj naših ljudi koji tamo rade i ne žele da odu, iako smo ih pozvali da napuste te zemlje- rekao je Dačić za “Kurir”.

On je ukazao da su ambasadori i otpravnici poslova u tim zemljama uvek su bili protiv zatvaranja ambasada.

Prema njegovim rečima, to uključuje i Potežicu, koji je i posle otmice sugerisao da ne zatvaramo ambasadu niti da je prebacujemo u Tobruk, zato što u Tripoliju ima više od 30 ambasada, a u Torbuku nema uslova za ambasade, pa ih ni druge zemlje tamo ne otvaraju.

Šef srpske diplomatije najavljuje da će biti sprovedena detaljna istraga.

– O svemu ovome, o procjenama, o načinu postupanja i procedurama na dan otmice, biće utvrđena puna istina i odgovornost. I Potežica i svi službenici ambasade će biti saslušani povodom ovih događaja. Zato je formirana radna grupa koja će u najkraćem roku predložiti mjere- rekao je Dačić.

(B92)