Vijesti 07.09.2015.

Dačić: Kada se dijele pare, nismo dio EU, a kada se dijele izbjeglice, onda jesmo!

ČITANJE: 2 minute
ivica-dacic

Vlada je razmatrala mogućnost da Srbija postane prihvatni centar za izbjeglice, izjavio je danas prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da Srbija ne može sama da se bori sa izbjegličkom krizom, već očekuje od Evropske unije da donese zajedničku platformu za rješavanje tog problema.

– Ne kažem da ne želimo korektan odnos prema migrantima i izbjeglicama, ali to su i migranti i izbjeglice i za donošenje takvih odluka morate u vidu imati mnoge faktore, pa i geostrateške i geopolitičke. Zato u ovom trenutku mi nismo o tome razgovarali – rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je dodao da Brisel primjenjuje dvostruke standarde prema Srbiji, jer od nje traži da napravi Akcioni plan za rješavanje izbjegličke krize koji nema ni sama Evropska unija.

– Kada se dijele pare, onda nismo dio EU, a kada se dijele izbjeglice, onda jesmo – poručio je Dačić.

Na pitanje šta će Srbija uraditi ukoliko Mađarska zatvori granice, kao što je najavila, šef srpske diplomatije rekao je da se Srbija nalazi uklještena između grupe zemalja EU i Makedonije, koja najavila da će podići ogradu, ali da neće posezati za antimigracionom politikom.

– Prijedlog da se izbjeglice satjeraju u Srbiju za nas neprijvatljiv, a mi pozivamo EU da napravi zajedničku politiku – rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbija ne može da plaća cijenu nepostojanja takve zajedničke politike i da bi centre za prihvatanje izbjeglica trebalo izgraditi u EU kada već, kako je rekao, oni tamo žele da ostanu.
On je ponovio da se Srbija ponosi što ima civilizovan odnos prema izbjeglicama iako još nije riješeno pitanje 44.000 izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i 220.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

(Agencije)