Politika 23.10.2015.

Dačić: Promjene u BiH samo uz saglasnost tri naroda i dva entiteta

ČITANJE: 2 minute
dacic
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da borba protiv prijema samoproglašenog Kosova u Unesko nije jedina borba koju Beograd vodi i da Srbija ima i druge interese – a to je Republika Srpska.

– U ovoj opštoj eri osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, mi insistiramo na tome da sve promene i dogovori u BiH moraju da se zasnivaju na saglasnosti sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta- rekao je Dačić na šestoj Konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu.

On je istakao da će Srbija nastaviti borbu protiv prijema samoproglašenog Kosova u Unesko i izrazio uvjerenje da Srbija ima značajne šanse da na Generalnoj konferenciji Uneska to pitanje bude riješeno onako kako želi Beograd.

Šef srpske diplomatije istakao je da, sa druge strane, 27 od 58 članica Izvršnog savjeta Unesko, koje su podržale prijem samoproglašenog Kosova imaju ukupno 985 miliona stanovnika, dok 14 zemalja koje su glasale protiv podrške Kosovu imaju čak 3,5 milijardi stanovnika.

– Od ukupnog broja stanovnika onih zemalja koje čine Izvršni savjet Uneska, a do je 5,4 milijardi, 985 miliona živi u zemljama koje su podržale Kosovo, a to nije ni 20 odsto od ukupnog ljudskog potencijala- rekao je Dačić

On je rekao da će borba biti teška i da države koje podržavaju samoproglašeno Kosovo vrše veliki pritisak na zemlje koje ga nisu priznale da budu uzdržane na glasanju u Generalnoj konferenciji Uneska u novembru, ubjeđujući ih da ne moraju da se plaše i da to neće biti presedan koji će postati pravilo.

Dačić je ocijenio da je loše što neke države u regionu ne shvataju koliko je to pitanje važno za Srbiju i što “pruženu ruku koja Srbija daje svima, ne shvataju kao veličinu, nego kao slabost Srbije”.

On je istakao da Srbija ima svoja sveta mesta na Kosovu i Metohiji i podsjetio da je su za neka od svetih mjesta drugih naroda vođeni i svjetski odnosno krstaški ratovi.

– Mi nemamo nameru da vodimo bilo kakve ratove, ali ne možemo da smatramo da je to puko birokratsko izjašnjavanje o tome da li će samoproglašeno Kosovo da bude članica Uneska ili neće. Ovde je reč o našoj istoriji, našem identitetu i to želimo svima jasno da kažemo- rekao je Dačić.

(Agencije)