Dačić: Tito najjači srpski brend iako nije Srbin

ivica-dacic

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas u Novom Sadu da bi, da nije bilo SPS-a, pitanje Vojvodine danas bilo internacionalizovano kao što je internacionalizovano pitanje Kosova.

-Stvaranje jedinstvene Srbije za vreme SPS-a je istorijska pobeda za Srbiju i srpski narod. Vojvodina je srpska autonomija, ona je autonomija u Srbiji a ne autonomija protiv Srbije. Nijedna zemlja na svetu ne bi tolerisala cjepanje svoje teritorije- rekao je Dačić u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) na obelježavanju 25 godina postojanja SPS-a.

On se založio da se poslije pokrajinskih izbora na proljeće uspostavi dobra saradnja vlasti u Srbiji i vlasti u Vojvodini, kako bi cijela Srbija mogla da se razvija.

Dačić je kazao da Srbija nikada ne smije da zaboravi antifašističku borbu.

-Rehabilitacija Draže Mihailovića, Milana Nedića i ostalih je velika sramota za srpsku državu, to ne radi nijedna država u Evropi. Umjesto da se ponosimo antifašizmom, mi rehabilitujemo kvislinge i one koji su saradjivali sa fašistima. Naša parola je vrlo jasna: Smrt fašizmu! Ja sam skinuo sliku Milana Nedića iz Nemanjine 11, jer on nije premijer Srbije, on je fašistički sluga- poručio je Dačić.

Prema njegovim riječima, o ulozi bivšeg predsjednika SPS-a Slobodana Miloševića će suditi vrijeme, bez obzira šta ko mislio o njemu.

-Želim još jednom da kažem da ćemo ispraviti sve ono što nije valjalo, ali smo ponosni i na sve ono što je bilo dobro kada je predsjednik stranke bio Slobodan Milošević-  rekao je Dačić i dodao da je Milošević bio “kidnapovan” i odveden u Haški tribunal.

On je rekao da se sjeća da je Slobodan Milošević bio veoma ljut zbog onoga što se desilo u Srebrenici.

Dačić je dodao da svi oni koji su činili ratne zločine u ime Srba moraju da odgovaraju pred srpskim sudovima, ali da cijeli srpski narod ne može da se proglašava genocidnim.

Dodao je da je SPS ponosan i na Josipa Broza Tita, za kojeg je rekao da je “jedan od najjačih srpskih brendova, bez obzira što nije Srbin”, kao i na tradiciju Svetozara Markovića i Dimitrija Tucovića.

Za predsjednika Vlade Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića rekao je da je on njegov “prijatelj”.

Predsjednik Pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović, koga je voditeljka programa najavila kao “budućeg premijera Vojvodine”, rekao je da je “ovo srpska Vojvodina”, i dodao da se zbog toga skup održava u SNP-u.

-Projekti multikulturalnosti u staroj gospođi Evrope nisu dali očekivane rezultate. Ali mi u Vojvodini znamo da živimo jedni s drugima, a ne nametnuto jedni pored drugih. Vojvodina je u svakom smislu najevropskiji deo Srbije i to nas sve obavezuje. Uostalom, šta to razlikuje nezaposlenog Srbina ili Mađara- naveo je Bajatović.

Prema njegovim riječima, “neki dušebrižnici” kažu da bi Vojvodina mogla biti sljedeće otvoreno nacionalno pitanje Srba.

-Kod nevelikog broja Srba u Vojvodini slovo B češće asocira na Beč i Budimpeštu nego na Beograd. Ali, mi Srbi nismo sišli s uma i niko nema pravo da proda skupo plaćeni nacionalni interes. Mi smo za autonomiju Vojvodine, najširu moguću, najevropskiju, ali koja je ograničena nacionalnim interesima Srba i Srbije. Izmišljeno i politikantsko i nacionalno štetno je Vojvodinu proglašavati otvorenim pitanjem-  rekao je Bajatović.

Najavio je da će SPS inicirati donošenje novog Statuta Vojvodine, kao i zakona o finansiranju i nadležnostima Vojvodine i dodao da će sve to garantovati napredak Vojvodine.

-Dunav i Sava nisu buduća granica sa Srbijom, već zajedno sa Tisom potencijal za ekonomski napredak- kazao je Bajatović i dodao da će SPS “pogurati” i proces decentralizacije u Srbiji.

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da je Srbija na “dobrom, evropskom putu”.

Predsjednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić pozvao je da koalicija ostane jedinstvena oko svih bitnih nacionalnih i političkih stavova.

Povećanja za penzionere, prosvetne i zdravstvene radnike nisu bila velika, ali jesu potvrda da smo uspeli da postignemo fiskalnu konsolidaciju.

(Agencije)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju