Region 06.01.2023.

Dačić u Zagrebu: Ne verujem da smo baš mili jedni drugima, ali tu smo zajedno

ČITANJE: 4 minute

Srpsko nacionalno vijeće organizuje tradicionalni božićni prijem “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi”, na koji je stigao i Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije.

Dačić je u obraćanju rekao kako su “2014. upravo ovdje govorili o potrebi da nađu zajednički  interes i da služu i miru i interesima naših naroda koliko god možemo”.

“Zato mi je zadovoljstvo da se imam priliku obratiti vam. Simbolika praznika podseća na mir, toleranciju i solidarnost.

Želim reći da su najbolji odnosi Hrvatske i Srbije u interesu naša dva naroda, ali i cele regije. Moje prisustvo predstavlja snažnu poruku potrebi razgovora i redefinisanju trenutnih odnosa. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati. Zato smo i danas ovde, Vučić je hteo na nađemo mesta za oživljavanje razgovora. Da rešimo sva otvorena pitanja koja imamo.

To je moguće kroz normalizaciju intenziviranja političkoh odnosa i bez skrivenih agendi.

Upućujem Hrvatskoj čestitku zbog Šengena u evra.

Moja poruka Srbima u Hrvatskoj: pored toga da mi je izuzetna čast da sam danas tu, jeste da će Srbija uvek biti uz vas.

Po onom kako je napisano, Runjanin je komponirao hrvatsku himnu ali i srpsku pesmu Rado ide Srbin u vojnike. On je rođen u Loznici, živio u Vinkovcima, umro u Novom Sadu. Kako je to bilo moguće? Zato što smo imali druge neprijatelje, a sad smo jedni drugim neprijatelji. A rezultati popisa nam govore da možda nam ni nije potrebno da budemo neprijatelji jer se čini da bi mogli uskoro nestati.

Imamo puno zajedničkih interesa, i bez obzira u kome vremenu živimo i bez obzira što je bilo pre nekoliko vekova ili 10 godina, mi moramo sagledio dio pitanja koja se odnose na prošlost, i dio koji se odnosi na budućnost. Čak i kad ne mislimo isto.

Zato vas pozdravljam sve.

Kada je Milanović bio u poseti kao premijer u Srbiji, ja sam tada rekao. Kad bi neko gledao, ko nas ne zna, Ivica Dačić i Zoran Milanović, zar bi mogao tako lako reći ko je Hrvat ko je Srbin? Obično se Badnji dan provodi u društvu najmilijih, a ne verujem da smo mi baš najmiliji jedni drugima. Ako već moramo živeti zajedno, onda je red da živimo u miru”.

Plenković je u svom govoru rekao:

“Drago mi je da jošjednu godinu imam prigodu ponovno biti s vama na ovom okupljanju. Atmosfera je dobra, upravo onakva kakva u ovim trenucima treba biti. Od prvog dana moje vlade, želio sam da sve nacionalne manjine budu partneri, da gradimo jednakost, da činimo civilizacijske interese, da damo doprinos pomirbi, teško razdoblje u kojemu je Hrvatskka bila žrtva Miloševićevog režima, živi s obiteljima nestalih, to nasljeđe je teško, opterećuje odnose Hrvatske i Srbije, moramo unaprijediti naše odnose, ali da se oni temelje na istini, na stvarnim koracima, isprike i pomirbe. Zato ćemo kao vlada činiti sve one za kojima obitelji nestalih i dalje tragaju, da gradimo mostove suradnje, to činim i osobno, nekada i na uštrb popularnosti u vlastitom biračkom tijelu.

To radim svjesno, to je ogroman iskorak za cijelo društvo, uspijevamo to u zahtjevnim i globalnim okolnostima. U globalnom kontekstu svjedoci smo brutalne ruske agresije na Ukrajinu, deseci tisuća mrtvih, nestalih, prognanih, razaranje kakvo nitko nije mogao zamisliti, mi smo tu stali uz pravu stranu povijesti, stali smo uz žrtvu. Ovaj odabir bio je više nego jasan, utemeljen na istini.

Želim zahvaliti predstavnicima SNV-a i politički predstavnicima srpske nacionalne manjine na podršci, lojalnosti i iskrenom partnerstvu već sedmu godinu.

Posebno mi je drago da je hrvatska manjina u Srbiji dobila novi život. Ta je činjenica, da Hrvatska ima člana vlade u Srbiji, nova. To daje vama osobno šansu ali i svim Hrvatima koji žive u Srbiji da artikuliraju svoje ideje.

Srbi u Hrvatskoj mogu i trebaju doprinijeti unapređenju odnosa.

Hrvatska je riješila sve svoje nacionalne zadaće, u samo 31 godinu statusa međunarodno priznate države. Sada moramo dizati ekonomsiki status građana, da spriječimo oaj sitni lov u mutnom, to neće proći, da netko ide profitirati na mijenjaju kune u euro.

Vlada će unaprijeđivati suradnju sa srpskom manjinom, i s ostalim manjinama.

SVima koji su ovdje, i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, od srca čestitam Božić”, prenosi Index.