Politika 09.01.2023.

Dačić: Zakopati ratne sjekire prema Republici Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da bi trebalo zakopati ratne sjekire prema Republici Srpskoj, koja je dejtonska tvorevina ustavom zagarantovana.

Dačić je Republike Srpska nije samo narodna tvorevina za koju su živote dali oni kojima se danas odaje počast, već i Dejtonska, zagarantovana ustavom i međunarodnim aktima.

On je rekao da to nema nikakve veze sa pitanjem suvereniteta ili teritorijalnog integriteta BiH, odlukama raznih sudova…

Čestitajući Dan Republike Srpske – 9. januar, Dačić je rekao novinarima na “Malom Zejtinliku” da Srbija ima specijalne veze sa Srpskom i da je podržava i želi joj uspješan razvoj.

Dačić je dodao da Srbija želi i najbolje moguće odnose sa BiH, ali da prije svega vodi računa o interesima srpskog naroda, u skladu sa svim međunarodnim konvencijama.

“Ovde smo da bismo širili poruke mira i dobrosusedskih odnosa, a ne da bismo bilo kakav sukob raspirivali, kojih je na žalost bilo. I zato bi svi, na neki način, trebalo da zakopaju ratne sekire koje imaju prema Republici Srspkoj”, izjavio je Dačić.

Nakon današnjeg polaganja vijenca delegacije Srbije na Centrali krst na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu, povodom obilježavanja Dana Republike Srspke, Dačić je istakao da BiH može da opstane samo ako je zemlja ravnopravnih naroda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i delegacija Vlade Srbije u kojoj su Nikola Selaković, Danica Grujičić i Ivica Dačić danas su na Vojničkom groblju “Mali zejtinlik” na Sokocu, položili vijence povodom 9.januara – Dana Republike Srpske.

Vijence na spomen-krst na ovom groblju gdje je sahranjeno 1.000 srpskih boraca položili su i izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, te ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Srpske Siniša Karan, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

Poštu su polaganjem vijenaca odali i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir i ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić.

(Srna)

Oznake: Ivica Dačić