Vijesti 27.04.2017.

Đacima zlato za sok od jabuke i kornišone

ČITANJE: 1 minuta

Poljoprivredna škola je nagrađena zlatnim medaljama za sok od jabuke i kornišone koje su proizveli učenici prehrambenog smjera na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Škola je sa ovim proizvodima aplicirala u grupi proizvoda od voća i povrća i pobijedila u konkurenciji preduzeća iz regiona i Evrope. Prije  samog sajma, koji će se održati od 13. do 19. maja, organizatori su ocjenjivali prijavljene proizvode i nagradili Banjalučane.

Direktor škole, Edi Haneš kaže da im ovakva priznanja dosta znači.

– Ove medalje pokazuju da vrijedimo. Ova je posebna jer su nam je dodijelile ozbiljne međunarodne sudije. Nagrađene proizvode i još niz drugih, učenici su proizveli u sklopu praktične nastave koja se izvodi u radionici škole pod budnim okom profesora Nemanje Jelića i Branislava Savanovića. U procesu proizvodnje nismo koristili pesticide i pothranjivali smo ih prirodnim đubrivom  – rekao je Haneš.

Dodao je da ova škola ima ozbiljne i edukovane kadrove u proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda.

– Dokazali smo da idemo rame uz rame sa velikim firmama. Naši učenici će sigurno i postati cijenjeni stručnjaci – istakao je Haneš.

Poljoprivredna u skoroj budućnosti škola sprema niz projekata. U maju je planirano otvaranje sirane, a nedavno su i opremili sobu za odmor učenika koji putuju.

(Glas)