Vijesti 24.05.2016.

Đačka avantura: Besplatna vožnja vozom do Mlinske rijeke

ČITANJE: 2 minute

Većina đaka je prvi put zakoračila u voz. Marija je, priča, sa roditeljima do sada putovala i avionom, ali vozom nikada.

“Nekako mi je bilo neobično samim ulaskom u voz i u stanici je bilo okej. Sviđa mi se, voljela bih da doživim bar još jedno ovakvo iskustvo”, kaže Marija Banjac, učenica šestog razreda OŠ Branko Radičević.

Kondukter Novo sve drži pod kontrolom, pregleda karte, šali se sa đacima. U posljednje vrijeme samo studenti i zaposleni u Željeznici putuju vozom i zato su učenici-putnici pravo osvježenje.

“Među najboljim do sada, ja sam im obezbjedio karte, jer svaki putnik ih mora imati”, ističe kondukter Novo Savanić.

U vagonima dječiji smjeh, u lokomotivi stroga disciplina. Kada vozom upravlja glavni mašinovođa sve izgleda lako. Pa, zašto ne pokušati?

Upravljati vozom i nije tako teško, pod uslovom da pored sebe imate iskusnog mašinovođu. Od Gorana teško da ima i vještijeg i iskusnijeg mašinovođe. Da može, kaže, opet bi izabrao taj poziv. Iako su vozovi iz 70-tih, vozi se po potrebi i većom brzinom.

“Prvo je potrebno da završi školu, drugo da ima neku ljubav prema poslu, sve se drugo nauči”, kazao je mašinovođa Goran Ožegović.

Za ugođaj i besplatnu vožnju đaka koju će sasvim sigurno dugo pamtiti, pobrinuli su se stariji. Već treću godinu zaredom se u osnovnoj školi “Branko Radičević” organizuju uspješne akcije kratkih putovanja u saradnji sa Željeznicama i Ministarstvom saobraćaja i veza, a biće ih i više.

“Imamo informacije da će i druge škole organizovati isto, Novi Grad u četvrtak organizuje sličnu akciju”, istakla je Darija Mićić, direktor OŠ Branko Radičević, Banja Luka.

Kad jednom iskuse putovanje željeznicom i udobnost koju nudi, djeca će sigurno zavoljeti vozove i postati naši stalni putnici, kažu u Željeznicama Srpske.

(Atv)