Vijesti 02.04.2021.

“Dajak klub”: Ograđujemo se od “političkih igara” na naš račun

ČITANJE: 2 minute

Sportsko udruženje građana “Dajak klub” zadnjih se mjeseci, kako je saopšteno iz ovog udruženja, ni krivo ni dužno našlo na meti političkih prepucavanja, a sve zbog konačne i realne najave izgradnje dajak pristaništa i rješavanja problema klupskih prostorija-depoa za ljetno i zimsko smještanje čamaca.

“Od formiranja ovog kluba sve navedeno nalazi se u privatnom dvorištu porodice Zamolo u Boriku i Vrbanji. Predviđena sredstva namijenjena su isključivo za rekonstrukciju potpuno zapuštene i devastirane plaže „Abacija“, gdje bi se dodalo Dajak pristanište, kao i mini park. Ko god misli da je u pitanju spin, može svaki dan da obiđe navedenu plažu u centru grada (naselje Mejdan), i uvjeri se u postojeće jadno stanje betonskog dijela, i prilaza vodi.
Nijedna marka od navedenih sredstava nije predviđena za funkcionisanje Dajak kluba, kao što su pravljenje novih Dajak čamaca,organizaciju trka,školu dajakaštva,rafting sekciju…”, navodi se u saopštenju.

Napominju da je “Dajak klub” udruženje građana koje djeluje potpuno volonterski i nadljudskim naporima se trudi da sačuva od propadanja i zaborava ovaj simbol Banjaluke.

“Članovi Dajak kluba su apsolutne lokal-patriote, koji vole dajak čamac, rijeku Vrbas, i Banjaluku. Članova Dajak Kluba ima na svim meridijanima,a ono što ih sve spaja jeste ljubav prema dajakaštvu. Naglašavamo da je istorija Dajak čamca jako duga, i ne tiče se političke,nacionalne i svake druge pripadnosti, naročito dnevno političke. Dajak Klub kao organizacija dajakaša nikad nije bila, niti će biti na bilo kojoj političkoj „strani“, i svi koji su imali bilo kakav kontakt sa nama to jako dobro znaju”,

Iz “Dajak kluba” napominju da su još prije dvije godine u dogovoru sa tadašnjom konstalacijom Gradske uprave Banja Luka dostavili Projekat izgradnje i realizacije Dajak pristaništa na plaži „Abacija“, koja nikada nije ozbiljno shvaćena niti realizovana zbog raznih drugih „prioriteta“.

“Sada kada je novi gradonačelnik čvrsto riješio da postavi Dajak čamac gdje mu je mjesto u hijerarhiji simbola i turističkih potencijala Banjaluke podigla se velika polemika otkud Dajak čamac kao bitan faktor za potencijal ovog grada. Takođe ovakva kampanja nije u interesu našeg Kluba pogotovo u ovom periodu kada smo pokrenuli proceduru da se Dajak čamac zaštiti kod UNESCO-a. Dajak Klub i Dajak čamac nema nikakve veze sa usvajanjem budžeta Grada Banja Luka, ni sa amandmanima, i još jednom se potpuno ograđujemo od „političkih igara“ na naš račun. Dajak Klub i Dajak čamac će postojati i ukrašavati Banjaluku kao što je to činio do sada,na zadovoljstvo i uživanje svih zaljubljenika u ovaj simbol našeg grada”, saopšteno je iz Udruženja.

(E.M)